Iako mi nipošto ne smatramo da prava žena u jesen miriše na ajvar, moramo priznati da smo veliki pobornici pripremanja zimnice, posebno isprobavanja recepata koji možda nisu svojstveni našem podneblju. Jedan od takvih recepata je sigurno i sušeni paradajz u maslinovom ulju.

Ako pratite kulinarske emisije na televiziji i to one strane sigurno ste nekada čuli za namirnicu pod nazivom „sun dried tomato“ što bi u bukvalnom prijevodu značilo paradajz sušen na suncu. Pošto je proces sušenja na suncu dugotrajan mi smo isprobali nešto jednostavniji način, a rezultat je isti.

img_20160928_152925_836

Potrebni sastojci:

  • 2 kg šeri paradajza
  • 250 mililitara maslinovog ulja
  • So, biber
  • Sušeni bosiljak
  • Ruzmarin
  • Nekoliko čenova bijelog luka

Paradajz operite i dobro osušite od vode, kuhinjskim ubrusima. Presijecite na dva dijela i slažite na veću tepsiju koju ste ranije obložili masnim papirom ili aluminijumskom folijom. Pazite da vam se paradajzići ne doodiruju previše i da između polovica postoji određeni razmak. Paradajz lagano posolite, pobiberite, poprskajte maslinovim uljem, začinite bosiljkom i ruzmarinom pa stavite u rernu koju ste ranije zagrijali na 100 C i ostavite da se lagano suši 2-3 sata. Nama je konkretno trebalo tri puna sata.

img_20160928_152910_989

Kad je paradajz pečen, odnosno osušen, ugasite rernu i ostavite da se prohladi zajedno sa rernom. Vi u međuvremenu operite staklenu teglicu i sterilišite. U teglicu sipajte nekoliko čenova bijelog luka, dodajte malo soli, bibera, bosiljka i ruzmarina pa slažite topao paradajz. Na kraju sve zalijte maslinovim uljem i stavite u frižider. Ovako pripremljen paradajz može trajati u frižideru i do šest mjeseci, ali čisto sumnjamo da ga nećete prije pojesti.

Ako razmišljate kako sve možete koristiti ovaj paradajz neki od naših prijedloga su da ga poslužite kao predjelo uz tost hljeb, malo sira i suvog mesa, a možete ga dodavati u razne soseve za tjesteninu. Probajte i sami procijenite uz koje ukuse bi vam se najbolje slagao.

Napomena: U frižideru će se maslinovo ulje stvrdnuti, ali to ne treba da vas brine jer neće promijeniti ukus, a nakon nekoliko minuta na sobnoj temperaturi će se vratiti u tečno stanje.

Podijeli ovo