Jedan od glavnih razloga za koji se mnogi roditelji uglavnom zakače kada razmišljaju o nabavci kućnog ljubimca jeste kako će on uticati na zdravlje njihovih mališana. E, pa ni to više ne može biti izgovor jer prema pisanju Time magazina naučnici su došli do zaključka kako kućni ljubimci mogu biti od koristi za vaše mališani i kako nikako ne mogu naškoditi njihovom zdravlju.

U medicinskom časopisu Pediatrics je objavljena studija u kojoj se navodi kako mališani koji odrastaju uz kućne ljubimce, pse ili mačke, se prema istraživanjima rjeđe razbolijevaju od djece koja nemaju ljubimce. Naučno je dokazano da djeca koja su tokom prve godine života u redovnom kontaktu sa mačkama i psima manje kašlju i rjeđe ih hvata prehlada. Stručnjaci su do ovog zaključka došli nakon što su otkrili kako previše čisto i sterilno okruženje nikako nije dobro za bebe, jer jednostavno imunitet nema na šta da reaguje i ne jača.

maca

Ranije se vjerovalo kako su djeca koja su u kontaktu sa životinjama pod manjim rizikom da u kasnijem djetinjstvu postanu alergična, a najnovija istraživanja kažu kako prašina u kućama u kojima žive psi preventivno djeluje i na česte respiratorne infekcije za koje je poznato da povećavaju rizik od astme.

Nije u potpunosti pojašnjeno kako to životinje štite djecu od bolesti, ali rezultati su sasvim jasni. Neki stručnjaci tvrde da se tajna krije u životinjskim dlakama kao i u mikrobima koje životinje donose u kuću iz vana, jer upravo ti mikrobi pomažu imunitetu koji je još uvijek u razvoju da se na vrijeme naučiti braniti od najčešćih virusa i bakterija.

„Mi vjerujemo da je izloženost djece kućnim ljubimcima na neki način pomaže da imunitet što prije sazrije tako da kad se dijete susretne sa mikroorganizmi, ono je spremno da se odbrani.“, rekla je dr. Eija Bergroth, pedijatar na univerzitetskoj klinici u Finskoj koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Ona zajedno sa svojim kolegama nije analizirala markere imunog sistema da bi potvrdila svoju teoriju već je pretpostavila da je riječ o istom procesu koji neku djecu bolje štiti od prehleda nego drugu, osjetljiviju. Tokom studije, ljekari su pratili 397 djece rođene u Finskoj između 2002 i 2005 godine. Tokom prve godine života roditelji su pratili sve promjene zdravlja kod svojih mališana i zapisivali simptome poput kašljanja, šmrcanja i infekcije ušiju, a takođe su zapisivali kada su djeci propisivani antibiotici.

Rezultati su pokazali da su djeca koja su  bila u kontaktu s mačkama imala nešto lošije rezultate od onih koja su bila u kontaktu s psima. Djeca koja su prvu godinu života, kuću dijelila sa psima su čak za 31 odsto bila zdravija od djece koja nisu imala psa. S druge strane djeca koja su odrastala s mačkama su bila zdravija za šest odsto.

Chocolate

Chocolate

U ovoj studiji se podvlači koliko je važan i pravi tajming za prvi kontakt sa životinjama posebno kad je u pitanju preventivno djelovanje na alergije i astme. Da biste smanjili rizik bilo bi dobro da dozvolite vašoj bebi da dira životinje već u prvoj godini.

S druge strane kad je riječ o prehledama i infekcijama ušiju pokazalo se da su djeca koja imaju psa generalno boljeg zdravstvenog stanja, ali su se infekcije i prehlede bile nešto češće kod djece čiji psi većinu vremena provode napolju nego kod djece čiji ljubimci većinu dana provode u stanu. Na osnovu toga se da zaključiti kako životinje unose mikroorganizme u kuću, ali to opet pomaže jačanju imuniteta kod djece.

Poenta ovog teksta nije da vas ubijedimo da treba da kupite psa ili mačku ako želite da vam djete bude zdravo, već da vam kažemo da ako se dvoumite oko kupovine kućnog ljubimca nema mjesta za brigu kad je u pitanju zdravlje vaše bebe.

Podijeli ovo