I ptice na grani znaju da ćete vi i vaša porodica gotovo sva sezonska obolenja lakše i brže preboljeti ukoliko vam je imunitet snažan. Da biste se pripremili za zimu na morate se kljukati suplementima iz apoteke koji su uglavnom prilično skupi, dovoljno je samo da promjenite nekoliko navika i spremni ćete dočekati sezonu prehlade i gripa.

1. Prilagodite ishranu zimskom periodu

Tokom hladnijih dana potrebno vam je nešto više vitamina A, C, D i E kao i minerala selenijuma, cinka i omega 3 masnih kiselina koji su ključni za imunitet. Sve ove nutrijente u organizam ćete unijeti ako budete koristili uglavnom cjelovite namirnice, na prvom mjestu kvalitetne proteine, mahunarke, integralne žitarice , orašaste plodove, sjemenke i naravno mnoštvo svježeg voća i povrća. U svakodnevnu ishranu uvrstite i neke od namirnica koje spadaju u super hranu i možete ih kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane, tu mislimo na matičnu mliječ, alge, akai bobice… Možda će vam se učiniti da su ove namirnice previše skupe za naše prilike, ali računajte s tim da ćete ih koristiti u malim količinama i da će vam zaista dugo trajati. Koliko je važno ono što jedete isto toliko je važno i ono što izbjegavate, a to su na prvom mjestu industrijski prerađene namirnice, suvomesnati proizvodi, proizvodi od bijelog brašna, namirnice koje sadrže vještačke zaslađivače.

vitamin

2. Uzimajte što više vitamina C

Najbolji prirodni izvor vitamina C je svakako sveže voće i povrće, a s obzirom na to da citruse (narandže, limun, mandarine…) možemo kupovati cijele godine ne bi trebalo biti problema kad je vitamin C u pitanju i nema nikakve potrebe za suplementima. Vitamin C je poznat po tome što jača imuni sistem i održava zdravlje organizma. Pored citrusa, namirnice koje su bogate vitaminom C su: bobičasto voće, kivi, paprike i zeleno lisnato povrće (blitva, spanać, kelj…).

3. Koristite što više začina

Nakon nešto laganije hrane koju ste možda forsirali tokom ljeta, jesen i zima su kao stvoreni za eksperimentisanje sa začinima koji uglavnom pored ukusa donose i mnoga ljekovita svojstva. Neki od začina koje jednostavno morate iprobati ove zime su: piment, kurkuma, šareni biber, anis, mljevena čili papričica, đumbir…

voda

4. Pijte puno vode

To što više nije toplo i što se ne znojite toliko nikako ne znači da treba da smanjite unos vode. Voda na prvom mjestu pomaže produkciju u limfnim čvorovima koji pronose bijela krvna zrnca i ostale ćelije imunog sistema. Jedna od najboljih stvari koju možete uraditi za svoj organizam jeste da pijete puno vode i ostanete hidrirani. Za još bolji efekat kad pijete vodu u čašu dodajte i jednu krišku limuna koji će obezbijediti vitamin C.

5. Spavajte najmanje osam sati

Svjesni smo činjenice da je ovo za zaposlene žene i majke ponekad nemoguća misija, ali pokušajte uskladiti obaveze tako da nešto ranije legenete u krevet. Hronični umor povećava rizik od raznih, posebno virusnih oboljenja. Ako niste u stanju da spavate 7-8 sati noću, onda se potrudite da spavate preko dana.

jogurt

6. Uzimajte probiotike

Poznato je da se čak 80 odsto našeg imuniteta nalazi u probavnom sistemu i zato je toliko važno šta jedemo i čime u stvari hranimo naš imunitet. Probiotici su poznati kao dobre bakterije koje obično možemo pronaći u cjelovitim namirnicama i hrani koja je dobijena fermentacijom. Tu su na prvom mjestu jogurt, kefir, kiseli kupus… Ako se odlučite da uzmete probiotike u vidu suplemenata onda odaberite one koji nude različite izvore dobrih bakterija.

7. Izbjegavajte antibiotike

Naravno, ukoliko vam ljekar čvrsto savjetuje da bi bilo dobro da popijete turu antibiotika nemojte se igrati, ali prije toga obavezno pitajte postoji li mogućnost da problem riješite prirodnim putem. Opšte je poznato da antibiotici pored loših bakterija neutrlišu i one koje su dobre za naš organzam i čuvaju imunitet kao i crijevnu mikrofloru. Ako imate prehadu ili grip u tom slučaju vam antibiotici neće biti potrebni, ali ako je riječ o bakterijskom oboljenju nećete ih moći izbjeći. Zamolite doktora da vam zajedno sa antibioticima preporuči i neke probiotike za obnovu crijevne mikroflore.

 

trcanje

8. Budite fizički aktivni

Vježbanje nije samo sjajan način da ostanete u dobroj formi već ujedno poboljšava funkcije imunog sistema, pobobljašava kvalitet sna i jača tijelo. Ako nemate nikakvih hroničnih oboljenja, vježbanje je sjajan način da ih spriječite i nije važno da li se radi o vježbama visokog intenziteta ili običnim, nešto dužim, šetnjama.

9. Provodite vrijeme na suncu (dok ga još ima)

Vrijeme provedeno napolju dok sunce grije nam obezbjeđuje prijeko potreban vitamin D koji je od velikog značaja za imunitet. Potrudite se da napolju provodite najmanje pola sata, nekoliko puta sedmično i to bez krema sa zaštitnim faktorom i po mogućnosti u vrijeme kada sunce na najvišoj tački. Nešto manje doze vitamina D možete dobiti i putem ribe.

smijeh

10. Opuštajte se, smijte i uživajte u životu

Smijeh je lijek, izreka je koju ste sigurno čuli više puta u životui prilično je istinita jer je i nauka potvrdila da ljudi koji se više smiju, pozitivnije gledaju na život, često se opuštaju, uživaju i uspješno nose sa stresom rjeđe obolijevanju od onih koji dozvoljavaju da im stres upravlja životima. Pronađite vrijeme za sebe, provodite ga sa prijateljima, radite ono što vas opušta i jednostavno smijte se. Sigurno ćete biti i zdraviji.

 

 

Podijeli ovo