Ako je suditi po crtanim filmovima omiljena hrana mačkama bi trebalo da budu riba, mlijeko i miševi, ali istina je da ništa od te hrane vaša mačka ne bi trebalo da jede. Ako imate mačku najidealnije bi bilo da je hranite hranom koja je napravljena isključivo za nju, jer se u toj hrani nalaze svi nutrijenti potrebni vašoj ljubimici da bi bila zdrava, vesela i da bi joj dlaka bila sjajna. Sigurno je da ćete povremeno vašoj maci dati malo mesa ili salame, ali toplo vam preporučujemo da vam to ne pređe u naviku.

Mačke su, za razliku od pasa, prilično izbirljive kad je hrana u pitanju i sigurno neće pojesti pokvareno meso ili ribu, ali i pored toga treba da pripazite šta dajete vašoj mački jer je spisak štetnih namirnica prilično dugačak.

maca3

Tuna: Vjerovali ili ne mačke mogu razviti određenu vrstu zavisnosti o tunjevini. Ako vaša maca voli tunjevinu gledajte da joj dajete mačiju hranu sa tunjevinom i izbjegavajte konzerve za ljude jer se u njima ne nalaze nutrijenti koji su mačkama neophodni.

Bijeli i crveni luk: Svi oblici luka nisu preporučljivi mačkama jer oni toliko razrjeđuju krv da mogu izazvati anemiju. Naravno, male količine neće izazvati neku veliku štetu, ali treba biti oprezan.

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi: Većina mačaka je netolerantna na laktozu što znači da nisu sposobne probaviti ništa napravljeno od mlijeka što obično izaziva proliv ili povraćanje.

Grožđe i grožđice: Veliki broj ljudi grožđice daje mačkama kao nagradu, odnosno poslasticu, a to nije baš najpametniji izbor. Još uvijek nije dokazano zašto do toga dolazi, ali grožđe i grožđice sadrže supstance koji dovode do otkazivanja bubrega kod mačaka, čak i mala količina može izazvati simptome poput povraćanja, proliva te bolova u stomaku.

Kofein: Sigurni smo da vašoj mački nećete davati da pije kafu, koka kolu ili da jede čokoladu, ali moramo upozoriti na štetnost kofeina. Velike količine kofeina mogu biti čk i fatalne, izazvati ubrzano disanje, grčenje mišića, ubrzani rad srca.

Bomboni i žvakaće gume: Sve namirnice koje u sebi sadrže ksilitol ne bi trebalo da dospiju do mačijeg probavnog sistema jer on utiče na povećanje nivoa insulina koji cirkuliše tijelom. To utiče na pad nivoa šećera u krvi što u najgorem slučaju može izazvati otkazivanje jetre.

maca4

Masnoća i kosti: Nemojte mačkama davati ostatke od ručka u koliko se u njima nalaze kosti i masnoća jer oboje može biti opasno za njihovo zdravlje. Mast bilo u sirovom bilo u kuhanom obliku može izazvati probavne smetnje, a kad su u pitanju kosti najveća opasnost prijeti od gušenja.

Sirova jaja: Kad su u pitanju sirova jaja postoje dva problema, prvi je mogućnost trovanja salmonelom ili ešerihijom koli, a drugi je avidin, supstanca koja se nalazi u sirovim jajima, a koja utiče na apsorpciju vitamina B. Te može izazvati probleme sa kožom i dlakom.

Sirovo meso i riba: Glavni problem sa mesom ili ribom koji nisu termički obrađeni je isti kao i sa sirovim jajima, tačnije postoji mogućnost trovanja hranom. Ako vašeg ljubimca želite počastiti mesom ili ribom, obavezno ih prije termički obradite.

maca1

Hrana za pse: Ako vaša maca povremeno ukrade koji zalogaj iz pseće posude to neće napraviti veliki problem, ali nemojte dozvoliti da to postane pravilo ili da im kupujete istu hranu. Mačja hrana je pravljena posebno za mačke i obično sadrži više proteina, određenih vitamina te masnih kiselina nego hrana za pse. Ako redovno hranite mačku hranom za pse može doći do neuhranjenosti.

Džigerica: Male količine džigerice mogu biti sasvim u redu, ali ako mačka pojede previše može doći do trovanja vitaminom A što loše utiče na kosti.

Ljudski lijekovi: Lijekovi namijenjeni ljudima su jedan od najčešćih uzroka trovanja kod mačaka širom svijeta. Sklanjajte lijekove od vaših ljubimaca baš kao što ih sklanjate od djece i nipošto nemojte davati neke lijekove na svoju ruku bez da se konsultujete sa veterinarom.

Podijeli ovo