Višak kvadrata u današnje vrijeme je zaista luksuz i većina nas ima zadatak da uređenjem iskorsitimo prostor najbolje što možemo. Odnosno, prostor treba da bude funkcionalan, a da opet imate sve što vam je potrebno, ali nikako ne smije biti prenatrpano. To je ponekad zaista teško postići, ali ako budete znali neka najosnovnija pravila onda će vam cijeli taj posao biti puno lakši.

mali2

Ako imate baš mali stan, prije nego što krenete sa uređivanjem dobro razmislite za što vam sve služi taj vaš prostor i nakon toga ga podijelite u određene zone. Napravite suptilna razgraničenja u prostoru koja će dijeliti dnevni boroavak od dijela za ručavanje ili kućne kancelarije. Ovaj jednostavni trik će automatski vizuelno uvećati prostor.

kuhinja

Isto tako važno je da pronađete prave komade namještaja koji mogu biti multifunkcionalni. Na primjer, kupite klub stolić koji se može iskoristiti i kao radni sto ili tabure. Marfijev krevet je takođe uvijek dobro riješenje za garsonjere jer ćete na taj način zaista uštediti zaista puno prostora. Kao alternativa tome uijek dobro dođe krevet na razvlačenje.

Da biste vizuelno uvećali prostor birajte namještaj koji je svjetao, isto tako, zidove uvijek bojite u neke svjetlije tonove, ali to ne znači da vam je izbor jedino bijela. Da biste postigli ugođaj visokih plafona stavite zastore koji će ići od plafona skroz do poda, a pomoći vam mogu i ogledala koja ćete strateški rasporediti po stanu.

Veoma je važno da dobro izmjerite prostor i u skladu s tim kupujete namještaj. Na primjer, umjesto jednog velikog klub stolića kupita dva manja, koja ćete moći pomjerati i sklanjati da biste dobili na prostoru. Ne kupujte preglomazne komade koji se teško pomjeraju. Ukoliko baš jako želite da kupite veće komade namještaja kao što je bračni krevet u maloj sobi onda gledajte da ostalih komada namještaja bude manje, da biste se mogli slobodno kretati po prostoriji.

stan

Ugradbeni ormari i police u manjim stanovima su jednostavno neophodni i gledajte da ih smjestite u svaki slobodni ćošak jer ćete na taj način dobiti dvije stvari: prostor za spremanje stvari i više slobodnog mjesta za ostali namještaj. Isto tako gledajte da što više isokristite zidove i plafon, manje namještaja stavljajte na podove, a više vješajte po zidovima, ormarići, plutajuće police su sjajan izbor. Iz ličnog iskustva vam savjetujemo da prije nego što krećete sa kupovinom namještaja, prvo sa dizajnerom namješataja napravite detaljan plan da napravite ormare, police i kuhinju po mjeri pa tek kad vam plan bude gotov krenite sa kupovinom ostalog namještaja.veoma je važno da što više elemenata okašite po zidovima, a što manje bude na podu, jer na taj način štedite dosta prostora.

Svjetlost je jako važna i zato što veći prozori i što manje zidova će zaista učiniti svoje da dobijete otvoreni koncept stana koji sam po sebi izgleda veliko. U malim stanovima je važno i da ne pretjerujete sa ukrasima i detaljima jer oni veoma lako daju osjećaj prenatrpanog prostora. Izložite svega nekoliko bitinih komada, a ostalo spremite u ormariće. S druge strane, što manje sitnica na policama, to će se manje prašine skupljati i čišćenje će biti jednostavnije.

Podijeli ovo