Apsolutno nam je jasno da je vrijeme luksuz i da su ljudi, posebno zaposlene majke, obično u stisci sa istim, ali baš uvijek bi trebalo naći vremena za čitanje knjiga. Pokušajte svako veče otići na spavanje pola sata ranije i pročitajte nekoliko stranica, koliko god, nije važno da li je to 10 ili 50.

Kod nas ćete redovno moći čitati preporuke za neka nova, ali i ona stara dobra izdanja koja bi trebalo čitati svakih par godina. Isto tako u ovoj rubrici moći ćete čitati i preporuke nekih pametnih uspješnih žena, a prva od njih je glavna i odgovorna urednica magazina Ljepota i zdravlje, Filipova majka te vlasnica četvoronožne ljepotice Lili, Jelena Joksimović.

Dali smo joj zadatak da nam preporuči pet knjiga koje bi svaka žena trebalo da pročita do četrdesete godine, a evo šta nam je ona rekla.

– Mislim da se ne bismo trebali ograničavati na određene životne decenije što se tiče čitanja. U svakoj godini (života) možemo nešto naučiti iz bilo koje knjige. Moj duh je prilično isti, sad kao i prije 30 godina, tako da volim da čitam i slikovnice sa svojim djetetom i “teretne”, kako psihološki, tako i oblikom i veličinom. Jedne zbog mrdanja zakržljalih vijuga, jedne zbog kondicije. Ograničiću se na pet, ali nije ovo „must“ nego samo knjige koje su meni nešto značile u datom trenutku čitanja…

Jedna domaća…

1

Sitničarnica kod sretne ruke, Goran Petrović

Da ne zaboravite koliko je važno maštati. Da ne zaboravite šta je sve ljubav spremna da uradi. Uz to, ovo djelo je “domaće” i tako je neobično I veliko u mojim očima.

Jedna dječija…

pet-prijatelja

Pet prijatelja, Enid Blyton

Da se sjetite da svaki dan nabrojite svojih omiljenih pet ljudi. Ne morate otkrivati tajne prolaze ispod nekog dvorca, ali da znate da su tu. Avanture ovih “prijatelja” su postavile temelje za moja prijateljstva I naučile me da cijenim blago koje imam. Danas, pretpostavljam, da su djeci omiljene avanture Harry Pottera, u moje vrijeme je bilo definitivno ovo.

Jedna za odrastanje u 30-oj…

4

“Otrovni roditelji”, Susan Forward

Ova knjiga mi je otvorila dugo godina zatvorene oči. Roditelje sam uglavnom osuđivala, odnosno ono što smatram da su pogrešno (u)radili. Pomogla mi je da shvatim da sam ja samo čovjek, da su oni samo ljudi i da rade najbolje što znaju. A sad, to što se kosi sa mojim shvatanjem roditeljstva, to je samo moja stvar. Provela sam 30 godina vjerujući u nametnute gluposti. Sada konačno osjećam ljubav.

Jedna o ratu (u nama i oko nas)…

5

Tri gvineje; Virginia Wolf

“Žena koja samo pismom može da kaže svoje mišljenje, a koja ima novac I moć da odlučuje”. Jednom sam pročitala do pola i ustuknula, nije mi prosto bilo “vrijeme” pa nakon nekoliko godina sam pročitala opet. Nisam bila spremna za svoju koja se skrivala. Za konflikte koji su dio nas, a koji su potpuno besmisleni. Sad znam koliko mi ne znamo, koliko se feminizam tkao najtanjim koncem i kako smo malo zahvalni za sve to.

Jedna “savremena”…

1984 orvel korice 6

1984. – George Orwell

Ovo je sadašnjost i budućnost ukoliko prestanemo potpuno da “djelujemo” protiv toga. Ja sam prestala samo zbog prevencije potencijalnog pucanja psihičkog zdravlja, ali se nadam da ima neko sa jakom jetrom ko će da bude osoba koja će ponijeti i moje slabosti na svojim leđima i konačno staviti tačku na ovo što se dešava oko nas a mi se ponašamo po principu “ćuti, može i gore”. Znam da može, ali ovo je naše “gore”, koje je tragično baš zbog toga što je nekad bilo “bolje”.

Podijeli ovo