Kaputi i zimske jakne su odjevni predmeti koji se ne kupuju baš svake sezone, važno je da budu udobni, topli i na prvom mjestu kvalitetni tako da bi bilo poželjno da ne njima ne štedite. Svaka žena u svom ormaru bi trebalo da ima dobar kaput i dobru zimsku jaknu, a da bi vam potrajali i nekoliko sezona onda treba da pazite na to kako ih čuvate.

Madame Paulette je gospođa koja decenijama drži jednu od najboljih hemijskih čistionica u Njujorku i ona je dala sjajne svajete koji će vam sigurno pomoći u tome kako da vaši kaputi i jakne što duže traju. Ono što je ona istakla kao najvažnije jeste da nipošto kapute ne izlažete direktnom toplom vazduhu. Evo kako da čuvate zimske kapute i jakne u zavisnosti od materijala od koga su napravljene.

Antilop ili brušena koža

antilop

Da biste uklonili mrlje sa ovog osjetljivog materijala prvo ih dobro istrljajte čistim, suvim peškirom i izbjegavajte upotrebu bilo kakvih hemikalija. Antilop je takav materijal sa koga se mrlje prilično jednostavno skidaju pomoću obične gumice za brisanje ili čak nježnijeg šmirgl papira ili na kraju krajeva nekom četkicom koja neće oštetiti tkaninu. Ako se antilop smoči važno je što prije podići sva vlakna prema gore da se voda ne bi zadržala u tkanini i da ne bi ostale mrlje.

Vuna

Ako skidate mrlje koje su masne, za početak tapkajte mrlju suvim peškirom da biste upili što više vode. Po potrebi dodajte malu količinu deterdženta za suđe, zatim isperite pa ponovo prebrišite tkaninom. Nipošto nemojte sušiti vunene kapute u sušilici, idealno bi bilo da se suše u zatvorenoj, toploj prostoriji.

Tvid

tvid

Kada primjetite mrlju na tvidu prvo je obrišite suvom krpom, pa po potrebi isperite hladnom vodom. Pošto je tvid tkanina napravljena od vune onda možete koristiti i malu količinu blagog deterdženta. Tvid je poželjno sušiti na sobnoj temperaturi jer ako ga izložite direktnom toplom vazduhu, skupiće se. To znači da sušilica ne dolazi u obzir.

Krzno

Mrlje sa krzna se čiste na isti način kao i sa antilopa. Nježno iščetkajte krzno ili dobro protresite da biste uklonili svu prljavštinu i prašinu. Krzno podnosi vodu i ako se smoči to ne znači da je automatski upropašteno, ali stavite ga da se suši na vazduhu i ne dozvolite da baš često dolazi u dodir s vodom jer će se uništiti. Isti je slučaj i sa vještačkim krznom. Najbolje bi bilo da kapute od krzna čistite u hemijskoj čistionici.

Kašmir

kasmir

Kašmir je tkanina koja podnosi gotovo sve vrste čišćenja, jedino treba da budete pažljivi kada trljate mrlje i da koristite veoma blage deterdžente ili one koji su namijenjeni baš za kašmir. Kašmir bi trebalo da se suši pomoću isključivo hladnog vazduha to znači da sušilica dolazi u obzir, ali programi za osjetljivu garderobu.

Podijeli ovo