Svaki proizvod koji kupite, na ambalaži ima odštampan datum koji označava vrijeme u kom bi trebalo da potprošite taj proizvod, odnosno rok trajanja. Jeste li vi osoba koja se striktno pridržava tih datuma ili čak priuštite sebi da namirnice bacite čak i dan ranije ili pak ne obraćate pažnju i koristite namirnice sve dok vama po ukusu i mirisu izgledaju kao da su ispravne?

Prema istraživanjima ne bi trebalo biti striktan ni u kom slučaju, a evo i zašto.

U Americi je sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da čak 90 odsto Amerikanaca baca pojedine namirnice prije nego što bi trebalo, što znači da 40 odsto sasvim dobrih namirnica gotovo svakodnevno završi u smeću. Evo koje to namirnice sigurno bacate prerano prema sajtovima Yahoo i TIME magazine.

Zelena salata

Ako je zelena salata samo malo uvela, a nije istrunula nema razloga da je bacate. Vratićete je u život tako što ćete je potopiti u ledenu vodu na 10 sekundi. Nakon toga je jednostavno osušite i koristite kao i obično.

28209794970_e8f63bc3a7_b

Meso

Kad je u pitanju svježe meso važno je znati da bez obzira na rok trajanja ukoliko se zamrzne, meso može stajati i do dva mjeseca, a meso za gulaš i do devet. Isto tako, ako se čuva na pravoj temperaturi u frižideru od 0-1 C može trajati i do 50 % duže nego što je to naznačeno na pakovanju.

Mlijeko

Pasterizovano mlijeko može trajati i do 50 odsto duže ako se čuva na nižim temperaturama, u svakom slučaju dobro provjerite prije nego što ga bacite i prije nego što ga počnete koristiti.

Jabuke

Ovo ukusno voće će u frižideru ostati hrskavo i sveže čak i do tri sedmice, a ako ih skuhate i zamrznete ukus će čuvati osam meseci.Ovako pripremljene jabuke možete koristiti kao nadjev za pite i kolače.

Hljeb

Svim proizvodima od dizanog testa ćete dramatično produžiti rok trajanja ako ih zamrznete.

29557885711_1d9eeee62d_b

Konzerve

Konzervisana hrana može da traje i do godinu dana u vašem špajzu, a mnogi stručnjaci tvrde da se bez problema može jesti i nakon isteka roka trajanja. Na vama je da odlučite da li ćete to uraditi ili ne.

Kornfleks

Žitarice koje jedete za doručak možete jesti bez ikakve bojazni 6-12 meseci nakon otvaranja kutije.

Čips i krekeri

Ako su izgubili hrskavost jednostavno ih malko zapecite u rerni i slobodno jedite, međutim ako im ukus podseća na užeglo ulje najbolje bi bilo da ih bacite.

Jaja

Ukoliko jaja čuvate u frižideru ostaće svježa 3-5 nedelja nakon što ih kupite bez obzira na rok trajanja.

27568588413_28137f5ece_b

Korisni savjeti

Bez obzira na sve što pročitate uvijek kupujte proizvode prije isteka roka.

Kada kupujete hranu koja se mora čuvati u frižideru, nakon kupovine nemojte se previše zadržavati u gradu, posebno ako je vruće. Prvo odnesite namirnice, stavite ih u frižider pa onda pozavršavajte ostale obaveze.

Kad su u pitanju zamrznute namirnice, bez obzira na datum one su dobre sve dok su zamrznute i nakon odmrzavanja se više ne smiju zamrzavati, odnosno trebalo bi ih odmah upotrijebiti.

Pridržavajte savjeta o upotrebi koji se nalaze na pakovanju.

Vrijeme čuvanja namirnica nakon kupovine

23611571439_b5168e63d2

  • Meso peradi: 1 – 2 dana
  • Mljeveno mes: 3-5 dana
  • Svježe iznutrice (džigerica, bubrezi, srca): 1-2 dana
  • Kuhana šunka: 5-7 dana
  • Svježe kobasice: 1-2 dana
  • Jaja: 3-5 sedmica

Podijeli ovo