Iako su u posljednje vrijeme na lošem glasu zbog količine holesterola koju sadrže, jaja su i dalje jedna od najzdravijih i najkorisnijih namirnica koje možete imati u frižideru. Čitajte dalje i otkrićete kako ih možete staviti u službu ljepote vaše kose i lica.

Koža

Kad je u pitanju njega kože, jaja su zaista više nego korisna, zdrava i efikasna. Poznato je da bjelanjak posvljetljuje kožu i da će vam pomoći da se riješite crvenila. Pored toga je bogat vitaminom A, čistim proteinima i mnogim drugim nutrijentima.

Maska od jaja, soka od mrkve i pavlake

Pomiješajte žumance sa jednom kašikom obične pavlake i svježe cijeđenog soka od mrkve, dobro izmješajte, nanesite na lice i ostavite pet do deset minuta, a nakon toga lice isperite prvo mlakom, a nakon toga hladnom vodom da se pore zatvore. Nakon ove maske primjetićete kako vam je lice osvježeno, cirkulacija je poboljšana, a koža savršeno tonirana.

29109181014_df5b4274f8_b

Maska od bjelanjaka i kukuruznog brašna

Ova maska će vam pomoći da detaljno očistite kožu lica i da vam pore budu manje vidljive. Pomiješajte jednu kašiku kukuruznog brašna sa jednim bjelanjkom, dobro promiješajte i nanesite na lice. Ostavite masku da stoji pet minuta, ne bi trebalo da se osuši do kraja, a nakon toga isperite lice prvo mlakom, a zatim toplom vodom.

Maska od jaja i maslinovog ulja

Ovo je još jedna jednostavna maska koju bi trebalo stavljati uveče, namijenjena je dubinskoj hidrataciji kože. Pomiješajte žumance sa kašikom maslinovog ulja, nanesite na lice, vrat i dekolte, ostavite da stoji pet do deset minuta i nakon toga isperite mlakom vodom.

Kosa

Da biste oporavili vašu kosu, dali joj sjaj i živost veoma je važno da joj povremeno da priuštite proteinski tretman, a kao što smo već napomenuli, jaja su bogata proteinima pa ti tretmani moraju da sadrže upravo ovu namirnicu.

Maska od jaja i limunovog soka

Ova maska je pogodna za sve tipove kose, a upravo proteini iz jaja obezbijediće vam dugotrajnu hidrataciju. Ako imate masnu kosu koristite samo bjelanjak, ako vam je kosa normalna ili naginje ka suvoj onda koristite cijelo jaje. Pomiješajte sa nekoliko kapi limunovog soka i nanesite na cijelu dužinu kose. Kosu umotajte u peškir ili stavite kapu za tuširanje pa ostavite da stoji 20 minuta. Nakon toga, operite kosu nekim blagim šamponom. Ovaj tretman možete obavljati dva puta sedmično ili jednom mjesečno u zavisnosti od toga koliko vam je hidratacije potrebno.

5190536572_a93be5b13e_b

Maslinovo ulje, žumance i aloe vera

U jednoj posudi pomiješajte 4-5 kašika gela od aloe vere (možete ga kupiti u svim apotekama), dodajte 3-4 kašike ulja i dva žumanca. Nanesite smjesu na cijelu kosu, ostavite da stoji 20 minuta pa isperite. Ako vam je kosa baš jako oštećena, probajte da ovu masku koristite svakog dana 8-10 dana.

Kokosovo ulje, mlijeko od badema i bjelanjak

Pomiješajte 4-5 kašika mlijeka od badema sa dva bjelanjka i jednom do dvije kašike kokosovog ulja (potražite ga na odjelima zdrave hrane u većim prodavnicama) nanesite na kosu pomoću češlja i ostavite da stoji preko noći pa ujutro isperite. Koristite ovu masku dva do tri puta sedmično.

Napomena: Sve ove maske nanosite na suvu kosu.

Podijeli ovo