Ako ste u stalnoj borbi da vaše domaćinstvo držite pod kontrolom, da sve bude organizovano i da ne vlada vječni haos onda jednostavno morate isprobati ove sjajne trikove organizacije koje smo za vas pronašli na Real Simple sajtu.

Znamo da život može biti haotičan i da je zaista teško ostati dobro organizovan u vrijeme kada jedva balansiramo između posla i kuće, a slobodno vrijeme zvuči kao neko mitološko biće o kome se stalno priča, ali ga niko nikada nije vidio.

Da bi vam sve bilo lakše krenite od samog korijena problema. Prije nego što krenete u akciju i uvedete prve promjene, napravite plan. Razmislite šta je to što vas sprečava da ostanete uredni i organizovani. Da li je to manjak prostora za odlaganje ili je u pitanju nešto drugo. Ako je riječ o manjku prostora onda bi bilo najbolje da uložite u nove ormare, komode ili makar kutije za odlaganje. Postoji zaista veliki izbor funkcionalnog i povoljnog namještaja i Sistema za odlaganje da vam čak neće biti potrebno ni mnogo ulaganja.

Plastične posude spas za kuhinju

5463329276_7b112a89f3

Postoje setovi plastičnih kutija u koje možete spakovati gotovo sve što vam pravi pometnju u kuhinji. Makarone, špagete, riža, palenta i još mnogo toga mogu biti spakovani u ove kutije. Složite ih jednu na drugu i kuhinja će odmah izgledati urednije i organizovanije nego da po ladicama imate otvorene kese iz kojih obično sve ispada. Isti slučaj je i sa začinima. Nikada ih ne držite u onim papirnim kesicama nego ih pretresite u odgovarajuće posude.

Redovno bacajte stari papir

Osvrnite se po svom dnevnom boravku i pogledajte koliko bespotrebnog papira se u ovom trenutku nalazi ispod vašeg klub stola, na policama ili kuhinjskom stolu. Iz nekog razloga mi imamo tu tendenciju da čuvamo stvari, uključujući i stare novine, račune, izvode iz banke ili račune. Jednom sedmično bacajte sve stare papire i kuća će vam automatski izgledati urednije i organizovanije.

Napravite kutiju za donacije

U hodnik stavite jednu praznu kutiju u koju ćete stavljati sve ono što više nećete nositi kao i igračke sa kojima se vaša djeca više neće igrati. Čim se kutija napuni odnesite je u neku humanitarnu organizaciju i donirajte stare stvari. Objasnite ukućanima da ta kutija ne služi kao korpa za smeće.

29713594372_b478f0654f_b

Spremajte stvari čim završte sa korištenjem

Ovo je zlatno pravilo dobre organizacije. Čim završite sa upotrebom određenih stvari, sredstava za čišćenje, posuđa ili nečeg trećeg odmah to vratite na svoje mjesto. Neka vam pređe u naviku, ako je potrebno uvedite in eke male kazne za ukućane koji se ne pridržavaju ovog pravila.

Uvijek prvo završite poslove koje ne volite

Ako znate da morate ispeglati veš, usisati ili očistiti kupatilo uradite to čim vam padne na pamet. Nemojte čekati da popijete kafu ili pogledate omiljenu seriju, uvijek one neugodne obaveze odradite prije onih sitnica u kojima uživate. Ako prvo sjednete da pročitate “samo deset” stranica knjige budite sigurni da kasnije nećete biti voljni da uradite bilo šta.

3669682057_132fe3eb8f_b

Dozvolite sebi da zabušavate

Postoje dani kada vam se ništa ne da i to je sasvim u redu, tim danima dozvolite sebi da preskočite bar jedan poslić i ostavite ga za sutra. Na kraju krajeva neće propasti svijet, ako danas ne složite taj veš u ormare.

Podijeli ovo