Postoje namirnice koje bi uvijek i u svakom trenutku trebalo da imate u svojoj kuhinji posebno pred kraj mjeseca, to su oni dani u narodu poznati kao “visok datum”, kada svi željno iščekujemo dolazak plate. Kada ove namirnice imate u špajzu ili frižideru uvijek možete napraviti nešto za ručak i zato bi tokom mjeseca trebalo da ih kupujete na akcijama i pravite zalihe.

Frižider

U frižideru bi uvijek trebalo da imate nekoliko osnovnih namirnica koje uvijek možete iskorisitit u kuvanju. Ne kupujte samo konzerve, suvomesnate proizvode, paštete već kupujte nairnice koje mogu dugo trajati, a sa kojima možete kuhati.

Tvrdi sir: ako nemate baš ništa u kući, skuvajte makarone, zalijte sa malo ulja, naribajte sira i dobićete sjajan obrok. Mališanima možete pripremati tople sendviče, a mi nekako mislimo da je sa sirom baš sve ukusnije.

Jaja: priznajte, koliko vam se puta desilo da u nedostatku vremena ili ideja umjesto pravog ručka jednostavno ispečete nekoliko jaja i poslužite ukućanima? Ne brinite, svi smo bili u istoj koži. Kada imate jaja, uz još nekoliko osnovnih namirnica možete napraviti sasvim pristojan obrok. Možete zapeći krompir sa jajima, makarone ili neko povrće… Ako tome dodate i svježu salatu, meso vam sigurno neće nedostajati.

pasta

Puter: namirnica koja je prilično skupa za naše uslove i zato gledajte da kupite veće količine na akciji. Puter možete staviti u zamrzivač tako da vam dugo traje.

Senf: koristite ga da napravite preliv za salatu ili marinadu za meso, ali i za soseve za tjesteninu. Uvijek ga je dobro imati u frižideru jer se ne kvari.

Šargarepa i brokoli: povrće koje će u frižideru sačuvati svu svoju svježinu duže od sedmice dana. Možete ga koristiti u svježem obliku, kuvati na pari, u vodi, peći u rerni.

Peršun: začin koji uvijek morate imati u svojoj kuhinji, čak i ako nemate ništa drugo od začina on će jelu dati poseban ukus. Da b vam što duže trajao, dobro ga operite, osušite, nasjeckajte i zamrznite u plastičnoj posudi ili kesici.

29082072945_96b2bcebc4_b

Podijeli ovo