Dobro suđe bi trebalo da je osnova svake kuhinje, bar one u kojoj su svježe pripremljeni, domaći obroci svakodnevica. Suđe nemojte kupovati impulsivno i nikako prema motivima koji se nalaze na šerpi, odnosno da li vam se boje slažu sa kuhinjom ili ne. Prije nego što krenete u kupovinu dobro razmislite koje su vaše potrebe, šta vam tačno treba, informišite se i krenite u potragu.

Na tržištu se mogu naći razne vrste suđa napravljenog od različitih materijala i to je upravo ono što prvo treba da istražite. Mi smo to uradili umjesto vas, sabrali smo najčešće korištene materijale i vrste suđa, podijelili na za i protiv, a na vama je samo da sve detaljno pročitate i odlučite.

Suđe od emajla ili porcelana

Suđe napravljeno od livenog gvožđa i ugljen čelika, a nakon toga presvučeno porcelanskim emajlom je sigurno jedno od najkvalitetnijih i to zato što je nereaktivno, lako se čisti i upotrebljava, a hrana se uglavnom ne lijepi. Negativne strane su što je prilično lomljivo i ako vam ispadne velika je vjerovatnoća da će se razbiti. S druge strane ovo je suđe koje je u nešto višem cjenovnom rangu i trajaće vam godinama, ali ako ste nespretnica dva puta razmislite prije nego što ga kupite. Ukoliko se ošteti ne bi trebalo više da ga koristite.

tava

Keramičko suđe

Stručnjaci kažu da su glina i keramika materijali na kojima je najzdravije pripremati hranu. Ovakve posude se obično koriste za dugotrajniju pripremu hrane koja laganim krčkanjem poprima sasvim poseban ukus. Kao i sa porcelanskim suđem i sa keramikom treba biti oprezan jer je prilično lomljiva. Najpoznatije keramičko suđe kod nas je trenutno Delimano.

tefal

Teflonsko suđe

Suđe koje je obloženo neljepljivim materijalom je jako jednostavno za upotrebu i ljudi ga vole jer se hrana zaista ne lijepi i to je jedna od glavnih prednosti jer u ovom suđu kuvate sa minimalnom količinom masnoće. Isto tako, postoje posude od teflona koje se mogu koristiti i u rerni što isto može biti prednost. Negativna strana je sigurno to što morate paziti da ga ne ogrebete jer se na taj način u hranu otpuštaju štetne hemikalije. Oko teflona se još uvjek lome koplja, jer dok jedni tvrde da teflon postaje opasan ukoliko se koristi na temperaturama na kojima se hrana obično kuha, a drugi tvrde da teflon dobro ne podnosi ni niske temperature. Cijenom je ovo suđe prilično pristupačno, a najpoznatiji brend koji se može naći i kod nas je sigurno Tefal.

aluminijum

Suđe od aluminijuma

Aluminijum je jedan od najboljih provodnika topline, otporan je na hrđu i što je još važnije veoma je pristupačan kad su cijene u pitanju, ali isto tako se veoma lako oštećuje i njime treba pažljivo rukovati. Loše strane aluminijuma su što reaguje u dodiru sa kiselom hranom i u hranu ispušta alumijum koji je štetan za zdravlje. Stručnjaci savjetuju da hranu ne bi trebalo držati u aluminijumskom suđu duže vrijeme.

gvozde

Suđe od lijevanog željeza (guseno suđe)

Odmah da vas upozorimo da je ovo suđe prilično teško naći kod nas i ako ga pronađete cijenom ćete vjerovatno biti prilično neugodno iznenađeni jer spada među skuplje, ali s razlogom. Posude napravljene od lijevanog gvožđa se mogu naslijeđivati generacijama, toliko su dugovječne, mogu se koristiti u rerni i na šporetu, a hrana poprima sasvim poseban ukus, što se duže koristi. Negativne strane suđa su što su teške za rukovanje i rekativne. Isto tako potrebno mu je nešto duže vrijeme da se zagrije.

bakar

Bakarno suđe

Bakar je jako dobar provodnik topline i suđe od ovog materijala je savršeno za pripremu jela kojima je potrebna nešto duža priprema, a za razliku od lijevanog željeza veoma brzo dostiže željenu temperaturu i zbog toga se često može naći u profesionalnim kuhinjama. Negativna strana bakarnog suđa su visoke cijene i to što reguje u dodiru sa kiselinama, a može se desiti da osjetite onaj neugodni ukus metala u jelima. Ove posude nikako ne bi trebalo upotrebljavati na šporetima koji imaju ploču od keramičkog stakla.

inox

Inoks

Suđe od nerđajućeg čelika je uvijek sjajan izbor posebno ako niste stručnjak i ne pazite pretjerano šta u čemu kuhate te nemate vremena da posvetite posebnu pažnju održavanju suđa. Savršeno je za sve vrste kuhanja i dobro podnosi veoma visoke temperature. Ako želite posuđe od inoksa gledajte da to bude hirurški čelik.

Mali savjeti za dobro održavanje suđa

Kada kupujete suđe trebalo bi da obratite pažnju i na to kakvo je to suđe za održavanje zbog svog rasporeda i vremena koje provodite u kuhinji. Suđe od emajla se najbolje čisti tako što se u posudu sipa voda u koju se doda šaka soli, ostavite da se namače preko noći, a sljedeći dan stavite na šporet da prokuva dvadesetak minuta.

Suđe od bakra da bi duže trajalo je neophodno redovno polirati, a fleke koje ostaju nakon kuhanja ćete najefikasnije očistiti pomoću soli i limunovog soka.

Kad su u pitanju posude sa neprijanjajućim dnom, one su su sigurno najjednostavnije za održavanje, ali se najjednostavnije oštećuju pa treba biti posebno pažljiv. Isti slučaj je i sa aluminijumom te bi za posude od ovakvog materijala trebalo koristiti posebne sunđere i nešto blaže deterdžente.

Inoks je otpor na ogrebotine i nereaktivan je, ali kod čišćenja treba paziti da se ne koriste neka abrazivna sredstva i čim se istroše trebalo bi ih zamijeniti jer oštećeni aluminijum otpušta metale u hranu.

Lijevano gvožđe bez obzira na dugovječnost veoma lako hrđa i tu treba najviše da pazite, brišite suđe čim ga operete i nemojte ostavljati da se samo suši. Ukoliko ste primjetitli malo hrđe, prerežite sirovi krompir, na njega sipajte deterdžent za suđe pa time istrljajte dijeove gdje se uhvatila hrđa. Nakon toga posudu operite, dobro osušite i premažite tankim slojem jestivog ulja kako bi se napravio zaštitni sloj.

Podijeli ovo