Još uvijek nije prošla sezona pripreme zimnice i sigurni smo da na pijacama i velikim trgovačkim centrima još uvijek možete pronaći šljive od kojih ćete napraviti divan domaći pekmez. Mi vam donosimo pet varijacija na temu.

Pekmez od šljiva sa orasima

Orasi i šljive se zaista sjajno slažu i zato ne vidimo niti jedan dobar razlog zašto ih ne biste spojili u divan domaći pekmez. Recept potražite na ovom linku.

pekmez

Pogledajte recept

Pekmez iz rerne

Ovo je nešto jednostavniji način pripreme pekmeza jer ne morate cijelo vrijeme biti pored šporeta i miješati bez prestanka i savršen je za one domaćice koje nemaju baš toliko strpljenja. S druge strane dobićete sasvim poseban ukus pekmeza koji će se sigurno brzo pojesti.

rena

Pogledajte recept

Pekmez od šljiva sa čokoladom

Ovaj recept sigurno odudara od tradicije i standarda na koji smo navikli, ali to sigurno ne znači da u startu treba da ga precrtate. Za početak pokušajte napraviti svega nekoliko teglica, ali pripremite se na to da ćete veoma brzo morati praviti još jednu turu.

pekmez3

Pogledajte recept

Pekmez od šljiva sa rumom i cimetom

Aromatični pekmez je kao stvoren za štrudle, buhtle, krofne i sve one divote koje najčešće pripremamo tokom hladnijih dana. Svim ovim delicijama će dati posebnu aromu jer cimet i rum su zaista dobri prijatelji jeseni.

pekmez4

Pogledajte recept

Pekmez od šljiva i mrkve

I još jedan pomalo neobičan recept koji bi svakako trebalo isprobati ove godine. Neka vas ne plaši što u njemu ima mrkve, na kraju krajeva mrkva je slatka i sigurno neće pokvariti niti ugroziti ukus šljiva.

pekmez5

Pogledajte recept

Podijeli ovo