Već neko vrijeme mame na svim kontinetima vode bitku da dojenje u javnosti učine najnormalnijom mogućom stvari na svijetu, da ih niko ne gleda poprijeko, da ne trpe uvrede i ne doživljavaju neugodnosti.

U toj borbi kao i u svemu drugome na svijetu žene su se podijelile u dva tabora: one koje bezpredmetno podržavaju dojenje u javnosti i one koje nisu u potpunosti na toj strani. Tako smo u posljednjih godinu dana imali priliku vidjeti razne kampanje koje podržavaju dojenje te skrivene kamere koje pokazuju koliko su te majke diskriminisane. Isto tako imali smo prilike čuti i mnogo razloga protiv.

Džejni Porter je majka i blogerka koja je na svom blogu SheJustGlows jasno i bez uvijanja napisala šta tačno misli o dojenju.

Drage dojilje,

Namjera mi je da kažem ono što svi misle, a ne usude se reći.

Objasnite mi kontraverzu u vezi dojenja u javnosti.

Ozbiljna sam.

Da li je toliki problem da se pokrijete kad ste na javnom mjestu?

Problem je u tome što niko ne želi vidjeti vaše bradavice.

Ne razumijem šta je u tome uvredljivo.

24537397074_ae7d4321c9_b

Ja sam sve to prošla, dojila sam svu svoju djecu i u potpunosti razumijem da pokrivanje ponekad može biti problem. U početku je jednostavno, ali pokrivanje šestomjesečne bebe po licu dok sisa, može biti nemoguća misija.

Razumijem, sve sam to prošla.

Ja sam dojila svoju djecu i u najelitnijim restoranima, na plaži, kod doktora, u biblioteci, na aerodromu, u prodavnici, na million parkirališta. Jednom sam čak sjela na komadić zelene površine pokraj ceste da nahranim svoju bebu.

Ali, čak i u tim ekstremnim situacijama sam uvijek imala dekicu ili sam svoju golu bradavicu pokrivala svojom majicom dok bi dijete jelo.

Stvarno, da li je to baš toliki problem?

U potpunosti razumijem koliko je važno da se podiže svijest o tome koliko je dojenje važno, važnije od bilo čega na svijetu.

Ja vas osjećam, uz vas sam.

Ali krajnje je vrijeme da se prestanemo pretvarati da se borimo protiv stigme koja ne postoji i to u 21 vijeku. Danas kad nekome kažete da dojite svoje dijete dobijete pohvale. Pa ne živimo u 1950. godini kada su kompanije za proizvodnju vještačkog mlijeka napravile antikampanju za dojenje da bi povećale prodaju pa su žene masovno nakon porođaja uzimale lijekove da bi spriječile laktaciju.

Danas je situacija u potpunosti drugačija.

Na žene koje ne doje je stavljena stigma sasvim nepošteno.

Istina je da ja ne želim vidjeti vašu golu dojku. Ne želim da je vidi moj muž, a kad malo bolje razmislim ne želim da je vidi ni moj sin predškolac. To ne znači da ja seksualizujem dojenje. To samo znači da većina ljudi u našoj kulturi dojku posmatra kao seksualni objekat (Izvinite, istina je nevezano da li je za nju prikačena beba ili ne). Na kraju krajeva, po momo mišljenju ni jedno dijete koje sisa neće promijeniti činjenicu da se dojka u našem društvu još uvijek smatra “golim dijelom tijela”.

Znam, vaše dojke su predivne. Da, one služe da nahranite svoju djecu. Da, to je sve prirodno.

Ali, znate šta?

Vaša vagina takođe učestvuje u pravljenju djece, a nju sigurno nećete pokazivati na javnim mjestima.

21466076964_9620eed9a8_b

Možda je do mene, možda sam ja potpuna neznalica. Možda vi samo želite da dokažete nešto, a ja jednostavno ne razumijem. Svi mi doživljavamo majčinstvo na svoj način i to je najbolje od svega. Zaista mislim da je sjajno to što su sve majke drugačije.

I na kraju, ovo je smao moja istina: ukoliko niste moja mama, sestra ili prijateljica zaista ne bih željela da vidim vaše gole dojke. Izvinite.

Samo naprijed.

Dojite vašu djecu u parkovima, tržnim centrima, u crkvi (ja jesam, svo četvoro). Ozbiljno, samo naprijed.

Samo me nemojte mrziti zato što ne želim gledati vaše gole grudi.

S poštovanjem,

Vaša takođe dojilja, koja jednostavno ne razumije

Izvor: Popsugar

Podijeli ovo