Od koga tražiti preporuku za dobar film ako ne od onoga ko je strukom vezan za isti. Upravo iz tog razloga zamolili smo glumicu Narodnog pozorišta Republike Srpske, Sandru Ljubojević da izdvoji nekoliko filmova za koje je ona smatra da ih svi moraju pogledati.

Otkako je svijeta i vijeka filmovi se dijele na ženske, gdje spadaju romantične komedije i dirljive drame i na muške gdje obično nalazimo akcije, trilere i naučnu fantastiku. Sandra se s tim apsolutno ne slaže i naglašava kako su se njoj uvijek više sviđali upravo oni koji se smatraju muškima

-Ne dijelim filmove na ženske i ostale, ali moram priznati da se za žene vezuje to da će radije uživati u nekim romantičnim komedijama nego u akciji ili naučnoj fantastici. Mogu reći da se ne sjećam da li sam ikada pogledala romantičnu komediju koja me je zainteresovala. Ne gledam ih ali mi ni same najave nikad nisu privukle pažnju. Filmove isključivo dijelim na dobre i ostale. Ako baš moram izdvojiti neke naslove koji više pripadaju ženskoj populaciji, a veoma su tačni interesantni i ispunjeni emocijom su sva tri dijela Prije svitanja (Before sunrise), Prije sumraka i Prije ponoći u kojima su briljirali Itan Hok i Žili Delpi.

Ona savjetuje ženama i da ne idu uvijek na sigurno pri odabiru filma i da slobodno pogledaju nešto za šta misle da im se sigurno neće svidjeti.

-Žene će uvijek izbjegavati nešto što ima veze sa naučnom fantastikom. Nisam neki veliki poznavalac SF-a, ali film koji je u tom žanru, a koji je toliko duhovit i zanimljiv je  sigurno Čuvari galaksije. Mislim da svi koji ne vole ovaj žanr treba da ga pogledaju jer će sigurno promijeniti mišljenje.

sandra2

Na ovoj listi jednostavno se morao naći i jedan film koji se bavi vezama i odnosima između muškaraca i žena. 

-High fidelity je film o vezama ispričan iz ugla muškarca. Riječ je o djelu snimljenom po knjizi Nika Hornbija a u glavnoj ulozi se pojavljuje Džon Kjuzak koji je za tu ulogu dobio nagradu Zlatni globus. Sigurno će vam otvoriti vidike kad je u pitanju i nakon što ga pogledate biće vam jasnije kako to muškarci razmišljaju.

A onda su na red stigli i omiljeni…

-Đangova osveta je film koji spada u najbolje od najboljih, od muzike, glume, režije… Sve je toliko fenomenalno da svi treba da ga pogledaju. Bez izuzetaka. Tu je i  Hotel Budapest režisera Vesa Andersena koji veoma prepoznatljiv, ali svi njegovi filmovi zaslužuju pažnju.

Sandra kao filmofil ističe da su ovo samo neki od filmova kojih se u trenutku sjetila kao najbitnijh, neki su kalsični ženski neki možda i ne, ali su svi odlični. Mi dodajemo da uvijek, baš uvijek nađete vrijeme za dobar film, pobjegnete od stvarnosti, opustite se, naučite nešto novo.

Podijeli ovo