Bez obzira na to koliko ste spretna domaćica bar jednom vam se moralo desiti da vam se dno pegle isprlja, odnosno da se za njega nešto zalijepi tokom peglanja. Ne? Nikada? Svaka vam čast, ali za one nešto nespretnije domaćice, kakve smo i same otkrivamo pet efikasnih načina kako da očistite dno od pegle da bude kao novo.

1. Sredstvo za čišćenje pegle

Na tržištu možete pronaći razne proizvode koji garantuju brzo i efikasno čišćenje pegle, a mi vam preporučujemo ono koje čisti peglu dok je vrela. Uzmite nešto deblju pamučnu krpu, na nju dobro našpricajte sredstvo za čišćenje. Peglu pojačajte na maksimum i kružnim pokretima prelazite preko krpe dok sva prljavština ne spadne. Nakon toga čistom krpom obrišite peglu i ponovite ako je neophodno.

2. Deterdžent za suđe

773969257_dafc3ae239_b

U manjoj posudi pomiješajte mlaku vodu i blagi deterdžent za suđe. U ovu mješavinu umočite pamučnu krpu i prebrišite dno pegle. Ovaj način je savršen za brisanje površina koje su osjetljive na ogrebotine, poput teflona.

3. Sirće i so: Spas za svako domaćinstvo

Jednake dijelove soli i običnog bijelog sirćeta sipajte u posudu i stavite na šporet da se zagrijava dok se so ne rastopi . Važno je da sklonite mješavinu sa šporeta prije nego što sirće prokuha. U otopinu umočite sunđer i brišite peglu dok ne uklonite svu prljavštinu. Za vrijeme brisanja nosite zaštitne rukavice. Na kraju sve prebrišite suhom krpom.

Uklanjanje voska

Ako su na pegli ostali ostaci voska, na dasku za peglanje stavite novine, uključite peglu i preko novina prelazite sve dok novine u potpunosti ne upiju vosak.

8876186914_71d6f9e351_b

Čišćenje otvora za paru

Ako imate peglu na paru onda sigurno znate kako se na otvorima može nakupiti prljavština koja pari ne dozvoljava da prolazi na pravi način. Uzmite štapić za uši, namočite ga u bijelo sirće ili u mješavinu sirćeta i soli pa detaljno prebrišite otvore za paru.

Podijeli ovo