Već neko vrijeme aplikacije na pametnim telefonima svako jutro pokazuju temperature koje su u minusu, a to znači da je krajnje vrijeme da vašu kućicu pripremite za zimu. Ovdje islimo baš na kuće, sa stanovima je dočekivanje zime nešto jednostavnije.

1. Provjerite vanjska vrata

Veoma je važno da provjerite da li kroz ulazna vrata ulazi hladan vazduh i da začepite rupe ili zamijenite dotrajale dijelove, ako za to ima potrebe. Ako primjetite rupice s vanjske strane kroz koje ulazi hladnoća, kupite onu posebnu pjenu i začepite ih. I još nešto, niti jedna rupica nije nebitna.

24796072394_708fd1b93b_b

2. Provjerite prozore

Kao i sa vratima, isti slučaj je i sa prozorima, morate dobro provjeriti da li prozori dobro dihtuju jer tu vam može odlaziti veliki dio topline. Bez obzira na to što vam je grijanje u kući više nego dobro i radijatori vreli, ako prozori ne dihtuju kako treba sigurno vam neće biti toplo. Ako se pitate kako da provjerite da li duva kroz prozore, upalite svijeću i stavite pored svakog ćoška, ako se plamen pomjera onda je vrijeme da poradite na tome.

3. Zaštitite cijevi

U svim radnjama poputa Centruma ili FIS-a možete kupiti zaštitne rukave za cijevi koji su prilično povoljni, a spriječiće zamrzavanje. Ovakve zaštite podižu temperature cijevi što je posebno važno kad je u pitanju bojler jer će biti potrebno manje vremena da se voda zagrije, a to znači i manja potrošnja struje.

16172819523_a1bc9cf30d_b

4. Zaštite kuću od glodara

Tokom hladnijih dana glodari traže topla skrovišta gdje bi mogli prezimiti, a to se vlasnicima kuća sigurno ne sviđa. Postoji nekoliko veoma efikasnih načina da udaljite glodare od svog doma, a prevencija je sigurno jedan od njih. Već u kasnu jesen provjerite postoje li na vašoj kući neke rupe kroz koje bi se napasnici mogli uvući. Posebno obratite pažnju na mjesta oko cijevi. Kada pronađete rupe zatvorite ih pjenom u spreju. Imajte na umu da se miševi mugu provući krz rupicu veličine kovanice.

5. Obrežite drveće

Provjerite da grane drveća u vašem dvorištu ne dodiruju zidove kuće, a one koje dodiruju skratite. Grane mogu oštetiti fasadu, al ii prozore tokom vjetra i hladnog vremena zato je jako važno da ih obrežete.

Podijeli ovo