Bliže nam se praznici, a čak i da nije tako, svakoga dana možete uraditi nešto lijepo za one koje volite. Međutim, novac nije osnova toga, jednako kao što nije ni odlazak u prodavnicu po uvijek isti poklon. Ne kažemo ne, samo ne uvijek, jer postoje kreativne ideje sa znatno manje utrošenog novca, nešto više vremena i mnogo više emocija. A one pokazuju da vam je stalo, da ste se željeli potruditi i da niste kupili gotov proizvod nego zaista uložili vrijeme i sebe u taj poklon. Zato smo pronašli deset ideja koje su nama izmamile osmijeh na lice, a vjerujemo da će pronaći i put do vas i vaših najdražih.

Pošaljite zagrljaj

poklon

Za ovu ideju vam je potrebno svega malo ukrasnog papira, makaze, ljepilo i ogromna količina emocija, jer ovo je pošiljka kakvu bismo svi voljeli da dobijemo. Bilo da se radi o dječijim rukama ili vašim koje želite poslati partneru, cilj je prenijeti emocije na papir i izmamiti osmijeh na lice onoga ko će preuzimanjem pošte ostati iznenađen ovom malom, ali efektnom gestom.

Flaša uspomena

poklon1

Ova ideja može biti realizovana na nekoliko načina. Jedan od njih je da unutar flaše ili tegle stavite nekoliko poruka pa dobijete drugačije izdanje koje može biti i flaša poruka. A drugi je da sakupite sitnice kao na fotografiji i stavite ih unutra. Mogu to biti privjesci ključeva, male čestitke, komadi nakita, cvijet, ključevi, bilo šta što vas veže za tu osobu i priziva lijepe uspomene oboma. Ujedno možete ideju iskoristiti i za djecu pa unutra staviti i njihove čarapice kada su bili mali, dudu, narukvicu i pokloniti im to kada odrastu. Neprocjenjivo blago za svakoga.

Oznake za knjige

poklon2

Nije li ovo sjajno? Pokloniti knjigu mužu ili ženi zajedno sa oznakama koje pridržavaju njihova djeca. Ili baki i djedu koji će biti oduševljeni svaki put kada vide svoje unuke i označe poglavlje i stranicu do koje su došle. Potrebno je malo konca i printer za izradu papirnih fotografija ili izradu u manjem formatu. Pričvrstite fotografiju uz konac na bezbroj različtiih načina. Potpuno je na vama kako ćete osmisliti i realizovati ideju.

Buket pića

poklon3

Za sve muškarce, ali i žene koje vole popiti, evo odličnog i zabavnog rješenja. Osim što možete opskrbiti ekipu koja slavi rođendan ili drugi važan događaj, možete izmamiti osmijeh na lice osobe kojoj poklanjate ovaj buket. Unutra možete dodati i šteku cigareta, kobasice ili bilo koji dodatak ovih gurmana i hedonista. Za realizaciju vam je potrebna korpa koju možete oslikati ili oblijepiti ukrasnim papirom i onolika flaša koliko želite da vaš buket bude raskošan. Ukoliko je u pitanju događaj na kojem učestvuje više osoba, lako se možete dogovoriti da podijelite “ruže” i zajedno kreirate buket.

Domaći puter za tijelo

poklon4

Ovo bi mogao biti savršen poklon za žene, što znači da možete i same sebe obradovati, jer sve volimo njegovati tijelo raznim losionima. Međutim, sada možete napraviti svoj puter za tijelo i uživati, kako u pripremi tako i u korištenju svog proizvoda. Potrebno vam je:

  • jedna do jedna i po šolja kokosovog ulja
  • tri čajne kašike meda
  • dvije kašike narandžine kore(ili drugog voća koje želite da bude glavna mirisna nota

Promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu i napunite teglu ili posudu u kojoj će vaš puter biti. Nakon toga nanesite u debljem sloju i koristite po potrebi.

Domaći ekstrakt

poklon5

Jedan od glavnih sastojaka u pripremi kolača često bude upravo ekstrakt vanilije, narandže ili limuna. Umjesto da kupujete gotove, zašto ne biste napravili svoj za koji vam treba svega malo namirnica:

  • jedan do dva limuna ili narandže
  • tri četvrtine šolje votke
  • staklena flaša

Dobro operite i osušite voće prije nego skinete njegovu koru. Ako primijetite ostatke bijelog dijela skinite ih nožem, jer oni dodaju gorčinu u okusu. Napunite bocu korom i naspite do vrha votku. Držite na tamnom i hladnom mjestu u vašoj kuhinji i protresite flašu jednom u tri dana.

Prsten sa receptima

poklon6

Ovaj prsten bi mogao biti korisnije od onoga koji imate na ruci, jer na njemu možete imati sve u ključnom trenutku. Pravljenja ručka, jer svi znamo da ljubav ulazi na usta. Za ovu ideju je potrebno da pronađete kratke i jednostavne recepte, izradite ih i plastifikujete, a nakon toga pričvrstite na veliki prsten koji možete zakačite na neki od kuhinjskog pribora. Uvijek na dohvat ruke, postaće glavni alat i spas u zadnji čas kada ponestane ideja za kuvanje. S vremena na vrijeme promijenite kartice recepata, kako ne bi imali isti meni narednih nekoliko mjeseci.

Album fotografija na izvlačenje

poklon7

Šta sve mogu učiniti drvena kutija, papir i uspomene. Dovoljno je da izradite nekoliko vama dragih fotografija koje potom savijte precizno da se preklapaju i na gornju prikačite trakicu kojom ćete izvući čitav album, složen u kutiji. Ideja može poslužiti kao originalan poklon za godišnjice, rođendane, ali i sve one male uobičajene dane koji će dobiti novu čar sa ovakvim iznenađenjem.

Domaći ljigavci za čišćenje

poklon8

Ova ideja je praktična, a veoma zabavna, naročito sa vašu djecu. Treba vam malo vremena i svega četiri sastojka, a to su boraks, koji služi kao glavni sastojak u većini deterdženata, tečno ljepilo, voda i boje za hranu. Pomiješajte jednu kašiku boraksa sa malo vode u jednu zdjelu i ostavite sa strane. U drugoj zdjeli izmiješajte ljepilo, vodu i boje a potom sjedinite mase. Iscijedite višak vode i oblikujte rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Lijepite na predmete, skidajte, čistite i igrajte se. Zabava je zagarantovana.

Monogram od fotografija

poklon9

Za dekoraciju sobe, ali i prostora na vjenčanju, rođendanu ili zabavi možete iskoristiti ovu ideju. Riječ je o inicijalima, ali po vašoj želji i kompletnim imenima i riječima koje možete izraditi. Potrebno vam je slovo koje možete kupiti u većim prodavnicama namještaja, fotografije, tečno ljepilo i kist. Nanošenjem i premazivanjem pričvrstite fotografije na drveno slovo i ostavite da se osuši. Nakon nekog vremena slovo je spremno za upotrebu.

Ko bi nakon ovakvih ideja posegnuo za gotovim rješenjima iz prodavnice?

Preuzeto sa: LOLAmagazin

Podijeli ovo