Za homeopatiju ste sigurno čuli, to je pseudo nauka koja postala popularna još u 18 vijeku, a podrazumijeva liječenje određenih bolesti uz upotrebu male količine patogena koje uzrokuju bolest. Prevedeno na naš jezik: putem homeopatskih lijekova vi u organizam unosite sasvim male količine uzročnika bolesti tako da bi organizam sam naučio da se bori protiv njih odnosno da bi postao imun.

U teoriji zvuči sjajno, ali u praksi se nije baš tako pokazalo jer je na kraju većina homeopatskih lijekova sadržala samo jedan molekul aktivne supstance na svakih hiljadu milijardi milijardi milijardi molekula vode.

Upravo iz tog razloga je Federalna agencija razmjene, američke Vlade, čiji je glavni cilj zaštita potrošača naredila da na svim homeopatskim proizvodima mora da stoji napomena kako nisu korisni, odnosno da ne rade ono što njihov proizvođač tvrde.

10085270863_970b192e06_b

Uprkos tome što ljudi širom svijeta slijepo vjeruju u homeopatiju nikada nije naučno dokazano da homeopatski tremani zaista djeluju, a najnovija istraživanja su to donekle i potvrdila zato je čak i američka Vlada odlučila da reaguje. Vjerovanje u homeopatiju je otišlo toliko daleko da su čak i ljekari počeli mijenjati standardne lijekove onim homeopatskim.

Kao polsjedica svih istraživanja na homeopatskim lijekovima će sada stajatida ne postoji naučni dokaz koji potvrđuje njihovo djelovanje koje je bazirano samo na nepotvrđenim teorijama.

To ne znači da će proizvodnja i prodaja ovakvih lijekova biti zabranjena, ali vlasti se nadaju da će njihova upotreba biti daleko manja. Mi ne možemo, a da se ne zapitamo da li je i ovo još jedan u nizu farmaceutskih lobija ili istina.

Podijeli ovo