Praziluk, Allium porrum je staro povrće iz porodice lukova. Poznat je pod brojnim nazivima: praziluk, poriluk, prasa. U svojoj kuhinji su ga upotrebljavali stari Egipćani, Grci i Rimljani. Svojim oblikom podsjeća na štap. Podzemni dio je bijele boje, mesnat i zadebljao. Listovi su pljosnati, dugački  i podsjećaju na listove bijelog luka, ali su većih dimenzija. U odnosu na bijeli i crveni luk ima blaži miris i okus. Zimski praziluk je manje aromatičan.

Kupovina praziluka

Prilikom kupovine praziluka obratiti pažnju da svaki praziluk ima karakterističnu čvrstinu i boju. Na dodir treba da je čvrst. Boja podzemnog dijela je bijela i ne smije imati mrlje po sebi. Zeleni dio listova treba da je svježeg izgleda, lijepo obojen, a listovi da su priljubljeni. Praziluk se kupuje čist, bez primjesa zemlje. Na njemu ne smije biti simptoma oboljenja ili znakova oštećenja. Može da se čuva na hladnom mjestu nekoliko dana. Praziluk sa korijenom može da se utrapi u pijesak unutar plastenika ili prostorije sa dnevnim osvjetljenjem (bez grijanja, ali ne smije da mrzne). Trapljen u plasteniku praziluk može da se koristi tokom cijele zime i neće izgubiti ništa od svojih nutritivnih vrijednosti.

prasa1

Upotreba u gastronomiji

Na prostoru Balkana praziluk je povrtna kultura koja se vema često koristi za pripremanje hrane tokom zimskih mjeseci. Tradicionalno se koristi u pripremi jela sa krompirom. Česta je namirnica u mnogobrojnim varivima, pitama, supama, složencima, salatama. Može se koristiti sam, ali i u kombinaciji sa drugim namirnicama. Po nutritivnim sastojcima sličan je bijelom i crvenom luku, ali se odlikuje većim sadržajem vitamina C, beta karotena. U sirovom stanju je bogatiji korisnim hranjivim materijama. Kuvanjem se smanjuje sadržaj vitamina i minerala. Može se konzumirati sirov i termički obrađen. Odlična je zamjena za luk u svim jelima.

Praziluk u narodnoj medicini

Od davnina praziluk je korišćen u narodnoj medicini. Odličan je čistač organizma. Koristi se u prevenciji mnogih oboljenja, poboljšava imunitet, snižava holesterol i jača krvne sudove.  Bogat je eteričnim uljima koja povoljno djeluju na organe za varenje,  lučenje sokova odgovornih za varenje i potiču izlučivanje urina. U sklopu proljećne detoksikacije i čišćenja organizma praziluk je dobro koristiti jer obnavlja crijevnu floru. On čisti crijeva od loših gljivica i bakterija. Ima blago laksativno djelovanje i preventivno djeluje protiv hemoroida. Koristi se u borbi protiv anemije.

prasa2

Oprez

Ljudi koji imaju kamen u bubregu ili su skloni nastaknu kamenja u bubrezima trebaju obazrivo da koriste praziluk u ishrani zbog toga što sadrži oksalate.

Alergični na nikal trebaju da izbjegavaju da konzumiraju praziluk, jer on sadrži mnogo nikla.

Gajenje poriluka

prasa4

Sjeme praziluka je maleno, sitno, crne boje i slično je sjemenu crvenog luka. Ono klija i niče veoma sporo. I kada nikne praziluk napreduje i razvija se veoma sporo. Zbog toga se on sije mnogo prije sadnje u bašti. Ukoliko ga želimo posaditi u baštu početkom aprila i tokom maja sjetva sjemena se obavlja u februaru i martu. Za porodične bašte dovoljno je posijati sjeme u posudice ili ambalažu od hrane. Za razvoj rasada biće dovoljno da ih smjestimo na prozorsku dasku i redovno zalijevamo. Mlade bilčice presađujemo kada im je promjer stabljike 0,5cm.

Prikraćivanje korijena i listova je obavezna mjera koja povoljno djeluje na primitak mladih biljčica. Prikraćivanje korijena rezultiraće boljim ukorjenjavanjem i rastom korijena. Prikraćivanje listova smanjuje površinu isparavanja i mlada biljka doživljava manji stres prilikom presađivanja. Sadi se u rupe ili kanaliće u koje se polažu mlade biljke na veću dubinu nego  što su bile ukopane u supstrat. Nakon sadnje praziluk obilno zaliti.

Tokom perioda vegetacije praziluk redovno nagrtati, đubriti i po potrebi navodnjavati. Ovaj ljetni praziluk odlikuje se aromom. Punu veličinu za berbu dostiže tokom avgusta i septembra, ali se može čupati tokom vegetacije.

Za kasnu jesensko-zimsku berbu praziluk se sije tokom peroda od početka maj do jula. Presađivanje se obavlja tokom jula i avgusta.

Broj dana od sjetve i berbe zavisi od sorte i uslova gajenja i kreće se od 80 do 150 dana. Sa 1m² može da se ubere od 1 do 5kg praziluka.

Praziluk je spreman za berbu kada mu je stablo promjera od 4 do 9cm.

Može da ostane u bašti i preko zime, još će da udeblja, ali ga treba počupati prije maja kako ne bi formirao cvijet.

Za Kućicu priredila Ranka Vojnović, diplomirani inžinjer poljoprivrede čije tekstove možete čitati i na njenom blogu.

Podijeli ovo