Sve smo se mi kao male igrale barbikama, sve smo željele imati dugu plavu kosu i neproporcionalno, izvajano tijelo i naravno Kena, a evo već godinama nas uvjeravaju kako barbike ne pružaju dobar primjer djevojčicama i kako bi trebalo da se igraju nekim lutkama realističnijeg izgeda.

screen-shot-2016-12-02-at-12-37-58

Uprkos apelima, zainteresovanost za ove “savršene” lutkice ne opada, pa su se neke mame dosjetile kako da to iskoriste i djecu pomoću njih od malih nogu edukuju u vezi nekih veoma bitnih stvari kao što su dojenje i trudnoća.

Majka po imenu Beti Strahan iz Brizbejna u Australiji je sebi zacrtala cilj da edukuje djecu širom svijeta u vezi trudnoće i dojenja i to pomoću lutkica koje neodoljivo podsjećaju na popularnu barbiku.

Beti je inače majka dvojice dječaka predškolskog uzrasta, a njeno iskustvo koje je stekla u raznim roditeljskim grupama nagnalo ju je da shvati kako su ovakve lutke neophodne djeci kao edukativno sredstvo.

 

Beti je za Hafington post izjavila kako je na ovu ideju došla nakon dugo vremena istraživanja i vremena provedenog sa majkama i njihovom djecom. Ona smatra da je jedan od načina da skinemo stigmu sa nekih “društveno neprihvatljivih” tema da o njima edukujemo djecu.

Beti je inače ista ona mama, koja je crtala nova lica barbikama da bi izgeldale prirodnije.

Pogledajte lutkice koje su prikazane kao majke, dojilje i trudnice, bez glamurozne odjeće i šminke.

Lutke možete naručiti putem Etsy sajta.

Podijeli ovo