Veoma je važno da od malih nogu vaše mališane učite da nije važno koliko košta neki poklon koji daju ili primaju već da je važna pažnja i trud koji je neko uložio da taj poklon napravi. Mi vam donosimo listu od pet jednostavnih poklona koje vaša djeca mogu izraditi sama, bez vaše pomoći.

Podstaknite ih da tokom praznika izrade nešto sami za bake, tetek, drugare… Na prvom mjestu ćete se svi zajedno zabaviti, a na drugom, naučićete ih važnu životnu lekciju, a to je možda još bitnije u ovo priči.

Zvončići na vjetru

15220517297_fbb8e7857c_b

To su oni ukrasi koji se običo stavljaju na terasu za ukras i koji zveckaju kad je napolju vjetrovito. Možemo slobodno reći da nam najavljuju nevrijeme. Ove zvončiće možete napraviti od bilo čega. Možete uzeeti grančicu i na nju vezivati konopce na koje ste nanizali školjke ili kamenčiće.

Svijećnjak/držač za olovke

Konzervu od bilo čega možete za tren oka pretvoriti u držač za olovke ili u neobični svjećnjak. Sve što treba da uradite jeste da ih dobro operete i obojite akrilnim bojama. One plitke konzerve od tunjevine iskoristite za svjećnjake, a obične duboke kao držač za olovke. Oko konzerve zavežite mašnu i prikačite neku lijepu poruku.

Hranilica za ptice

Ovo je još jedan način da objasnite djeci koliko je važno da tokom zime ostavljamo gladnim ptičicama hranu. Najlakši način da napravite hranilicu jeste da uzmete glinenu saksiju sa tanjirićem. Saksiju okrenite in a vrh stavite tanjirić u koji ćete sipati vodu ili hranu za ptice. Klinci mogu ukrasiti saksiju vodootpornim stikerima ili bojama.

19804060086_07548b282e_b

Držač za papir

Možete uzeti najobičniji kamen, dobro ga oprati i dati djeci da ga oboje i ukrase. Možte ga premazati ljepilom, pa posuti šljokicama ili ga ukrasiti tkaninom. Na kraju krajeva prepustite to vašim mališanima, neka oni sami odluče kako će ukrasiti svoj poklon.

supa

Supa u teglici

Ovo ne mora biti supa, može biti bilo koje drugo jelo za koje nije potrebno previše sastojaka. Sve sastojke za neki kolač, kakesiće ili supu sipajte u teglicu, zatvorite, ukrasite i napravite karticu na kojoj će biti napisan recept.

Ako se vaša djeca plaše da se onome kome je namijenjen poklon neće svidjeti ohrabrite ih i recite im da će svi biti oduševljeni. Bez izuzetaka.

Podijeli ovo