Većina nas zimi suši veš na radijatorima jer je brže i jednostavnije uprkos preporukama i upozorenjima koji stižu sa svih strana. A znate li zašto ne bi trebalo sušiti veš na radijatorima? Mi ćemo vam reći.

Naime, čestim sušenjem veša na radijatoru povećava se nivo vlage u domu, a to povećava i šanse od stvaranja plijesni i gljivica. To se posebno odnosi na Aspergillosis, gljivičnu infekciju koju uzrokuje plijesan, a koja može uticati na respiratorni sistem.

Može se proširiti i na ostale dijelove tijela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno oboljenje poput astme ili cistične fibroze, ili jednostavno oslabljen imunitet. Aspergillosis se na svu sreću može liječiti, ali zašto da izazivate sudbinu ako sve možete sasjeći u korijenu.

24827560972_28357153a6_z

Povremeno sušenje nekoliko komada veša na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako ne zračite nekoliko puta na dan prostorije, može značajno uticati na zdravlje.

U vrijeme čestih prehlada, viroza i gripe, posebno ako u kući imate malu djecu ili starije hronične bolesnike, redovno zračite sve sobe kako bi spriječili nakupljanje plijesni i vlage te samim tim rizik od mnogih respiratornih infekcija.

Izvor: 24sata.hr

Podijeli ovo