Prošle sedmice internet je bio pun tekstova u kojima se pisalo o tome kako je jedan od najpopularnijih čokoladnih namaza, Nutela kancerogena i kako bi je trebalo izbjegavati u širokom luku. Ako pročitate bilo koji od tih tekstova shvatićete da je sporni sastojak koji se nalazi u ovom namazu palmino ulje, koje je navodno kancerogeno, a sasvim sigurno nezdravo, ali ono što je najvažnije, tu masnoću ne koristi samo kompanija Ferero koja proizvodi Nutelu nego mnoge druge kako kod nas tako i u svijetu.

Šta je palmino ulje?

Palmino ulje je jestiva biljna masnoća koja se dobija cijeđenjem plodova palminog drveta. Veoma je svestrano i zato se koristi u industriji širom svijeta pa ga tako možete naći na etiketama proizvoda od hrane pa sve do kozmetike i sredstava za čišćenje. Uzmite samo neke proizvode koje imate u svom domu, ovoga trenutka (šminka, pasta za zube, slatkiši) i sigurno ćete ga pronaći u većini.

U posljednjih dvadeset godina upotreba palminog ulja je u konstantnom porastu, a razlog tome leži, na prvom mjestu, u cijeni koja je prilično niža nego kod bilo koje druge masnoće, a na drugom mjestu zato što se može koristiti u različitim industrijama.

palmino ulje

Zašto bi ga trebalo izbjegavati?

Ako zanemraimo činjenicu da palmino ulje nije najzdravije onda bi trebalo da se pozabavimo onom ekološkom stranom priče. Naime, većina palmi koje se koriste za proizvodnju ovog ulja raste u prašumama čije uništavanje direktno utiče na klimatske promjene na koje se stalno žalimo.
Stručnjaci kažu da uništavanjem prašume može doći i do izumiranja orangutana i tigrova sa sumatre.

palmino ulje 2

Upotreba u ishrani i uticaj na zdravlje

Ovo ulje jako dobro podnosi visoke temperature i savršeno je za prženje, a pri tom je sasvim neutralnog ukusa i mirisa pa se sve više koristi po restoranima, a neki od najpoznatijih lanaca restorana poput Mekdonaldsa ga koriste godinama. U posljednje vrijeme sve više se koristi i kod nas.
Kad je u pitanju uticaj na čovjekovo zdravlje, nutricionisti se još uvijek nisu složili da li je štetno, zdravo ili nema nikakav uticaj. Ono što je sigurno jeste da rafinsano palmino ulje spada u masnoće lošijeg kvaliteta i preporuke su da se ne koristi često jer sadrži puno više zasićenih masti nego neka druga uljai posebno da se ne koristi više puta. Na primjer jedna kašika ulja od uljane repice sadrži 1 gram zasićenih masti dok ista količina plaminog ulja sadrži 7 grama, dok maslinovo ulje sadrži 2 grama. S druge strane maslinovo i ulje repice sadrži priličnu koliinu nezasićenih masti za koje je poznato kako veoma efikasno snižavaju holesterol dok zasićene imaju sasvim suprotan učinak.

U pojedinim tekstovima se navodi da se plamino ulje može koristiti nekoliko puta, ali ako je opšte poznato da hrana koja se prži u ulju koje je nekoliko puta korišteno može biti kancerogena onda ova tvrdnja ne drži vodu.

ferero

Slučaj Nutela

Evropska komisija za sigurnost hrane je u maju prošle godine upozorila kako kontaminat poznat kao GE palmino ulje) u jestivom obliku MOŽE biti kancerogen. Nakon toga neke vee kompanije su izbacije ovaj sastojak iz proizvodnje dok je Ferero istrajan u korištenju plaminog ulja. I ne samo Ferero. Mi ne možemo, a da se ne zapitamo ako je palmino ulje toliko štetno zašto Evropska komisija nije zabranila ili ograničila upotrebu ove masnoće? Za to su kažu oni potrebna dodatna istraživanja, do tada neke od najvećih prehrambenih kompanija sve žele okrenuti u svoju korist pa je tako Barila u prodalu pustila proizvode na kojima piše palm oil free.

S druge strane jedna od najvećih fabrika palminog ulja je u Fereru našla svog saveznika koji bi trebalo da im pomone da nastave sa dobrim poslovanjem.

Iz kompanije Ferero su u svoju obranu rekli da je ulje koji oni koriste u potpunosti sigurno za upotrebu jer se dobija cijeđenjem svježeg voća i obrađuje se u kontrolisanim temperaturama nižim od 200 stepeni Celzijusiovih i pod veoma niskim pritiskom i na taj način se smanjuje opasnost od kontaminacije. Direktor prodaje Ferera, Vinćenco Tapela je rekao da upravo palmino ulje njihovom namazu daje onu posebnu kremoznost te produžava rok trajanja i u ovom trenutku prelazak na bilo kakvo drugo ulje za ovu kompaniju bi bio korak unazad.

Podijeli ovo