Znamo, djecu treba izvoditi napolje i kad je napolju jako hladno i kada je snijeg, ali činjenica je da vrijeme provedeno napolju u tim slučajevima mora biti dosta kraće nego inače. I onda se postavlja pitanje šta raditi ostatak dana?

Mi apsolutno nismo protiv toga da se djeca određeni dio dana zabavljaju ispred televizora, tableta, računara ili telefona, ali nije preporučljivo da to rade cijeli dan i zato bi trebalo da im osmislite neke zabavne igre.

Balon na štapu

balon

Uzmite kartonsku rolnu od folije , na vrhu probušite rupicu i kroz nju provucite konopac i kraj zavežite u čvor da se ne izvlači. Na drugi kraj konopca, naravno ide balon. Poenta priče je da dijete rolnom udara balon što više puta.

Trka balona

baloni

Biće vam potrebni baloni, dva tanka, dugačka konopca, slamke i samoljepljiva traka. Postavite dvije stolice na veću udaljenost, konopac provucite kroz slamku, a na slamku zalijepite balon, tako da ga ipak možete naduvati. Krajeve konopca zavežite za stolice tako da da bude zategnut. Povucite balon sve do početka konopca, naduvajte balon i pustite. Naravno da biste se utrkivali isto to morate ponoviti sa još jednim balonom i još dvije stolice.

Otisci puckalica

puckalice

Puckalica je onaj najlon u koji se umataju osjetljivi predmeti da se ne bi oštetili tokom transporta, a imaju i antistres dejstvo. Mi predlažemo da ih iskoristite ka sredstvo za slikanje. Nabavite veliki komad bijelog papira i stavite na pod, Puckalicama klincima obložite stopala. Neka stopala umoče u boju pa neka šetaju po papiru, otisci će biti sjajni.

Učenje slova

slova

Klinci obožavaju da se igraju pijeskom i to može biti sjajan način da ih zainteresujete za učenje slova. Odštampajte im slova na papiru i recite im da ih oni prstom ili olovkom pokušaju precrtati na pijesku koji ste stavili u jednu kutiju. Umjesto pijeska možete koristiti oštro brašno ili sitnu so.

Provlačenje kroz niti

provlačenje

Znate u filmovima kad lopovi pokušavaju ukrasti nešto vrijedno u muzeju pa se provlače kroz lasere. E, upravo to možete reprodukovati u vašem domu pomoću vunice. Jednostavno razvucite niti u hodniku i neka se djeca provlače.

Tobogan

tobogan

Ako u kući imate stepenište za tren oka ga možete pretvoriti u tobogan pomoću kartonskih kutija. Raširite kutiju tako da dobijete ravnu površinu i postavite je na stepenište. Naš prijedlog je i da na dno stepeništa stavite jastuke, ćebad da ne bi bilo udaraca.

 

Podijeli ovo