Ako želite da gajite psa koji ima dugu dlaku, onda pre svega morate imati na umu da oko njegove nege ima znatno više posla nego kod neke kratkodlake rase. Evo šta sve treba da znate pre nego što odlučite da nabavite, na primer, koker španijela, jorkširskog terijera, malterzera, šnaucera ili bilo kog drugog dugodlakog psa.

Pre kupanja – četka

Isprva će vam se verovatno učiniti da je kupanje vašeg ljubimca  dosta jednostavnije od češljanja. Međutim, uopšte nije tako. Čista, dobro oprana dlaka samo na prvi pogled pokazuje da je sve u najboljem redu. Ali, biće dovoljno da samo ovlaš provučete prste kroz dlaku i već ćete primetiti čvoriće i razne druge znakove zapetljane i ućebane dlake, koja je nakon kupanja postala još više zamršena i „tvrđa“. I nakon tog vašeg pogrešnog poteza zvanog „kupanje“, nećete imati drugo rešenje – moraćete da se poslužite makazama. Uz pomoć njih možete jednostavno odstraniti sve zamršene delove, ali će tragovi šišanja ostati jasno vidljivi i kvariti izgled vašeg ljubimca sve dok ne izraste nova dlaka. Dakle, prvo i osnovno pravilo u negovanju dugodlakih pasa glasi: pre kupanja obavezno detaljno četkanje. 

dog-1919133_1280

Budite obazrivi sa šamponima

Još jedno veoma važno upozorenje: nemojte olako posezati za šamponima namenjenim psima, kojih na tržištu ima u izobilju. Raspitajte se kod prodavca, iskusnijih vlasnika i veterinara koji šampon je proverenog kvaliteta, pažljivo pročitajte uputsvo i ne preterujte sa količinom. Isto tako, veoma je važno znati da je psa dovoljno okupati 2-3 puta godišnje. Zastavice i dlaka na stomaku mogu se prati češće. Ako psa kupate često i pri tome u previše toploj vodi i sa previše šampona, onda jako rizikujete da poremetite prirodnu masnoću njegove kože i prirodni mehanizam za čišćenje koji poseduje svaki pas.

 Prirodno pranje

Znatno korisnije od kupanja je svakodnevno češljanje i četkanje. Nakon upotrebe četke i češlja, kada razdvojite dlaku i kroz nju pogledate kožu, videćete da je ona potpuno čista. Verovali ili ne, od pomoći će biti i letnja kiša, a tokom zime i utrljavanje snega. Dlaka će posle toga biti sjajna i bujna, isto kao kada vašeg dugodlakog ljubimca okupate. I što je  još važnije, nećete izazavati nikakve, po kožu psa, štetne pojave.

Uvek koristite peškir

Bez obzira da li ste psa okupali, izveli na kišu ili na sneg, obavezno ga posle toga dobro istrljajte peškirom da bi se dlaka što pre osušila. Iako je u stanu svakako toplije nego napolju, peškir je i tada obavezan. Blatnjave šape operite mlakom vodom i dobro izbrišite peškirom.

dog-1134492_1280

Sa psom na letovanju

Ako sa vašim dugodlakim ljubimcem otputujete na more, a on verovatno voli vodu i kupanje, problem može da napravi slana morska voda koja ostane na dlaci i koži. Ona isušjue kožu, usled čega dolazi do svraba i alergijskih reakcija. Da bi ste ga zaštitili, potrebno je da psa nakon što izađe iz vode isperete čistom vodom.

Jedna neprijatna navika

Ako se desi da prilikom šetnje sa psom naletite na neki izmet ili crkotinu, vodite računa da se pas tamo ne uvalja.  A postoji velika verovatnoća da će on to pokušati. I kada to i učini, nemojte biti strogi prema njemu. Pomislite samo na to da od nekih, vama veoma prijatnih mirisa, vaš ljubimac počinje da kija i da mu curi nos. Sa druge strane, pas je životinja koja ima svoje nagone i voli neke prirodne mirise. Ti su mirisi nama ljudima … čist smrad.

Stručnjaci takav nagon kod psa nazivaju „atavistička navika“. Reč je o nagonu koji je karakterističan za vukove, a razvijen je najverovatnije da bi vuk, kao predator, prikrio vlastiti miris dok je u lovu. Psi su ovu prirodnu karakteristiku nasledili od vuka, pa ako se ovako nešto desi, imajte na umu da je ovo kod psa urođena pojava – snažnija od vaše naredbe ili pretnje. Zato, umesto da ga grdite, potrebno je da detaljno operete celog psa.

terrier-238174_1280

Intenzivan miris ne znači da je pas prljav

Ako vaš ljubimac počne intenzivno da širi miris, uzrok tome nije uvek u nečistoći. Jak, intenzivan miris, često je posledica nepravilne ishrane psa ili upale analne žlezde, a ređe nepravilne higijene ljubimca. Ukoliko je reč o zapaljenju analne žlezde, javljaju se lako prepoznatljivi simptomi. Pre svega, svrab koji počinje najpre ispod repa, a kasnije se širi na zadnje noge. Pas gricka te delove tela isto onako kako to radi kada ima buve. Ako još i vuče zadnji deo tela po podu, to je jasan znak da je vreme da zbog upale pozovete veterinara.

Podijeli ovo