Znamo, nije zdrava.

Znamo, puna je šećera i ko zna čega još.

Djeca nikako ne bi trebalo da je piju.

Ukusna je.

Zarazna.

Obožavamo je uprkos svemu gore navedenom.

Koka-kola je.

Ako ste žestoki protivnik upotrebe kokakole u prehrambene svrhe mi vam toplo preporučujemo da pročitate ovaj tekst koji će vam otkriti koliko ovo popularno gazirano piće može biti korisno. I ne uključuje gašenje žeđi.

Tretman za kosu

kola1

Ako vam je kosa suha i ispucala, isprobali ste sve, a baš ništa ne pomaže onda bi možda trebalo da bi da probate sa kokakolom. Naime, u koli se nalazi ortofosforna kiselina koja koi vraća sjaj i prirodnu valovitost. Prije pranja kose, vrhove poprskajte kolom, ostavite da djeluje 5-10 minuta pa perite kao i obično.

Za uklanjanje žvakaćih guma iz kose

kola2

Jesu li i vas kad ste bili mali plašili da će vas morati šišati na ćelavo ako vam slučajno žvaka završi u kosi? E, pa nema mjesta panici jer ćete sa kokakolom taj problem riješiti brzo i efikasno. Jednostavno sipajte malo kokakole na žvaku, ostavite par minuta pa je nježno izvucite iz kose.

Posvijetljivanje kose

kola3

Ako ste se greškom ofarbali u nijansu koja je nešto tamnija od željene, pokušajte kosu oprati sa kokakolom koja će je bar malo posvijetliti.

Zaštita od insekata

kola4

Poljoprivrednici u Indiji svoje usijeve godinama štite pomoću kole da bi ih zaštitili od insekata. Tajna se krije u šećernom sirupu iz kokakole koji privlači crvene mrave inače smrtne neprijatelje insekata koji oštećuju biljke. Ako vam probleme stvaraju puževi i njih možete otjerati pomoću kole. Jednostavno sipajte kolu u male posudice i rasporedite po bašti.

Prirodno sredstvo protiv bolova

kola5

Ako imate neugodne ožiljke od ujeda insekata, koji vas svrbe i boluckaju na njih stavite obloge od kokakole i neugodan osjećaj će vrlo brzo nestati. Nauka kaže da je to uticaj kofeina koji djeluje kao anestetik. Iz istog ratloga se kokakola može koristiti i ako vas opeče meduza.

Sredstvo za čišćenje

kola6

Na ovaj trik ste morali naići, a ako ga još niste isprobali mi vam toplo preporučujemo da to uradite što prije. Naime kola je sjajno sredstvo za čišćenje wc šolje baš zbog ortofosforne kiseline koju sadrži. Sipajte flašu kole u šolju, ostavite da se nečistoće otope pa izribajte spužvicom ili četkom.

Rastvara masnoće

kola7

Kiseline i kofein su sjajna sredstva za rastvaranje masnoće i zato pomoću kokakole možete prati jako zaprljane šerpe, šporet ili radne površine u kuhinji. U zagorene sudove sipajte kokolu, ostavite da odstoji nekoliko sati pa operite kao obično.

Neutrališe neugodan miris

kola8

Ako želite neutralisati miris benzina ili plina sa tkanine, namočite je u mješavinu vode i kokakole u omjeru 1:1 prije pranja.

Čišćenje kovanica

kola9

Iskreno, ne znamo zašto bi ovo neko radio, ali ako ikada poželite da kovanicama vratite sjaj to ćete uspjeti pomoću kokakole. Stavite kovanice u teglicu, zalijte kolom, ostavite da stoji 10-15 minuta, zatvorite teglu i dobro protresite kao što to rade koktel majstori. Nakon toga kovanice operite pod vodom i obrišite.

Za skidanje rđe

kola10

Kokakola savršeno skida rđu, a sam proces je prilično jednostavan. Zalijte predmet koji želite očistitit kokakolom i izribajte četkicom ili spužvom. Ako je riječ o baš tvrdokornoj rđi onda izribajte folijom.

Podijeli ovo