Smijeh je jedan od najvažnijih faktora u odrastanju i njime treba da bude ispunjen apsolutno svaki dan dječijeg života. Ako dobro promislite mogli biste zaključiti da se ponekad komunikacija između roditelja i djece svodi samo na naređenja i prijetnje (jesi pospremio sobu, operi ruke, nemoj jesti slatko prije ručka…) i toliko se fokusiramo na to da ih naučimo tim nekim elementarnim stvarima da jednostavno zaboravimo da se smijemo.

Apsolutno smo svjesni da je život postao nevjerovatno užurban, ali to nikako ne bi trebalo biti opravdanje jer za dobru šalu sa vašim klincima uvijek treba naći vremena jer i nauka je dokazala da je smijeh pozitivno utiče na zdravlje.

 • Smijeh otpušta endorfin, hormon koji je zadužen za dobro raspoloženje.
 • Smijeh sa vašim klincima kreira neke sjajne uspomene koje će vaši klinci pamtiti dok su živi.
 • Smijeh vas oslobađa napetosti.
 • Kuća koja je puna smijeha djeci pruža osjećaj sigurnost i povjerenja. Bilo kakva pozitivna interakcija povćava povjerenje između ljudi, posebno između roditelja i djece.

Kako da podstaknete smisao za humor kod mališana

Postoji nekoliko sjajnih, provjerenih načina pomoću kojih ćete naučiti klince da cijene onu zabavniju i smješniju stranu života, a mi vam otkrivamo provjerene taktike.

 1. Neka atmosfera u kući uvijek bude što opuštenija i toplija. Dijete će se u takvom okruženju osjećati slobodno da se šali, bez ustručavanja.
 2.  Budite zaigrani. Kad god ste kući sa djecom uključite verbalni i fizički humor u komunikaciju. Sve je dozvoljeno.
 3.  Važno je da dijete ima povjerenja u vas, jer ako je povjerenje poljuljano šalama će uvijek prisupati veoma oprezno. Isto tako ako dijete nema povjerenja u vas neće dobro prihvatati šalu koja mu je upućena.
 4.  Dijete treba dobro da upozna publiku sa kojom želi da se našali, da ne bi bilo neslanih šala. Objasnite da postoje šale koje nisu primjerena za djecu i koje odrasli možda neće prihvatiti na najbolji način.
 5. Šalite se na svoj račun pred djetetom da ga opustite.
 6. Dijelite sa klincima šaljive videe i fotografije sa interneta, a zaista ih ima mnogo.
 7. Nikada nemojte kvariti šalu. Čak i ako mislite da je enukusna nasmijte se i na neki blagi način objasnite šta nije u redu.
 8. Dozvolite djetetu da se smije vama.
 9. Pokušajte se šaliti i kada pogriješite.
 10. Objasnite mališanima da određene šale sa sobom nose i neke posljedice i to će im pomoći da u budućnosti sami određuju granice.

Realizaciju ovog teksta omogućio je Tropic Centar i njihov Klub osmijeha.

 

 

Podijeli ovo