Imate staru komodu ili stari sto? Kupili ste boju i planirate da tom komadu namještaja date novi život, ali ne znate odakle da krenete? Ne brinite, mi ćemo vam dati sjajne savjete zbog kojih će ovaj projekat izgledati baš kao mačji kašalj.

Ako očekujete da ćete to sve završiti za čas posla, da neće dugo trajati i da se nećete zaprljati, onda nemojte ni da se upuštate u sve ovo. Veoma je važno da znate neke najosnovnije stvari koje će vam olakšati i zbog kojih će finalni proizvod biti zadovoljavajući.

Potreban materijal:

  • Vosak za popunjavanje neravnina u drvetu
  • Šrafciger
  • Šmirgl papir
  • Sredstvo za skidanje stare boje
  • Bazna boja
  • Boja koju ste odabrali (gledajte da bude što kvalitetnija)
  • Zaštitni lak
  • Pamučna krpa

Postupak

Sam postupak se sastoji od deset koraka koji nisu teški, ali cijeli proces zbog sušenja boje može da potraje i zato bi bilo najbolje da uzmete dan ispred sebe i tome se zaista posvetite.

1. Uklonite metalne dijelove pomoću šrafcigera.

2. Skinite boju sa posebnim sredstvom samo ukoliko je naneseno nekoliko slojeva ranije. Ako se na namještaju nalazi još uvijek originalna boja, onda će šmirglanje biti dvoljno, ali to ćete obaviti nakon trećeg koraka.

3. Ako primijetite da na namještaju postoje neke pukotine ili neravnine, premažite te dijelove sredstvom za popunjavanje neravnina i ostavite da se suši.

4. Sad je vrijeme za šmirglanje. Ovome treba zaista da se posvetite i dobro išmirglate cijelu površinu namještaja. Bilo bi idealno da imate električnu brusilicu, ali i obični šmirgl papir će poslužiti.

5. Uzmite čistu pamučni krpu i prebrišite komodu tako da uklonite svu prašinu.

6. Sad je vrijeme za onaj najzabavniji dio, a to je bojenje. Prvo na cijelu površinu nanesite baznu boju i ostavite da se u potpunosti osuši.

7. Nakon toga nanesite osnovnu boju i to uvijek nanesite dva ili tri tanka sloja.

8. Budite strpljivi, ostavite da se svaki tanki sloj osuši prije nego što nanesete sljedeći. Isto tako, prije nanošenja novog sloja obavezno prebrišite površinu čistom krpom.

9. Nakon što se i posljednji sloj boje osušio, vrijeme je da nanesete zaštitni lak i ostavite da se suši.

10. Zamijenite ručke.

Podijeli ovo