Ako ove godine planirate malko eksperimentisati, i zidove vašeg stana obojiti u nešto drugo osim bijele boje, onda jednostavno morate znati neke bitne informacije.

Biranje nove boje za krečenje može biti veoma zabavan proces posebno ako uživate u dekorisanju, sređivanju i planiranju. To ipak nije nimalo jednostavan proces kome treba da pristupate skroz opušteno. Od boje zidova može uveliko da zavisi kako ćete se osjećati u sopstvenom domu zato tome pristupajte studiozno.

Nemojte da prenagljujete sa odlukom, dajte si vrijeme, ako imate tu opciju neka vam neko napravi i 3D prikaz vašeg doma tako da vidite kako bi boja koju ste odabrali mogla izgledati u vašem domu.

Osvjetljenje

Veoma je važno da razmotrite koliko prirodnog svjetla dolazi u prostoriju koju planirate krečiti. Na izgled boje na zidovima osvjetljenje znatno utiče. Nek svjetle boje u sobi koja je dobro osvjetljena prirodnim svjetlom mogu izgledati prilično bljedunjavo, dok tamne boje u mračnm prostorijama takođe nisu dobar izbor.

Namjena sobe

Ako želite okrečiti prostoriju otvorenog plana, odnosno ako vam jedna velika prostorija služi kao dvije onda treba da odlučite da li ćete cijelu prostoriju obojiti u jednu neutralniju boju ili ćete ih obojiti u dvije boje koje u tom slučaju moraju biti komplementarne.

Veličina sobe

Jedan od najvećih mitova kada je u pitanju krečenje malih prostorija jeste to da se one moraju bojiti u svijetle boje jer se na taj način stvara optička varka kako je prostorija veća nego što stvarno jeste. Dekorateri pak misle da neke tamnije boje u manjim prostorijama stvaraju oshjećaj topline, ali to je na vama da odlučite. Ako želite da eksperimentišete, za početak obojite samo jedan zid u tamnije.

Namještaj

Osim ako neplanirate kuiti potpuno novi namještaj važno je da odaberete boju koja će se slagati sa postojećim. Nipošto nemojte odabrati boju koja je ista kao i veći namještaj u toj prostoriji.

Atmosfera

Na kraju krajeva, prije krečenja morate razmisliti kakvu atmosferu želite u prostoriji koju bojite. Da li želite da se tu opuštate ili da budete fokusirani i budni, ako je u pitanju kancelarija, na primjer. Provjerite koje to boje odmaraju oči, koje opuštaju, a koje će vam poboljšati fokus i koncentraciju.

Budućnost

Na vaš lični izbor ne bi trebalo da utiče niko osim onih sa kojima dijelite životni prostor i to je činjenica, ali dobro razmislite da li ćete prostoriju koju želite obojiti u tamno plavo za nekoliko mjeseci poželjeti prenamjeniti ili da li planirate prodati stan ili kuću. Ako nemate namjeru da se u tom stanu zadržavate onda birajte neutralnije boje, koje je lakše prebojiti.

Podijeli ovo