Tečni prašak za pranje veša je u posljednjih par godina je prilično popularan i koristi se u mnogim domaćinstvima širom svijeta. Jest na skupljoj strani, ali mnoge domaćice tvrde kako je kvalitetniji i manje oštećuje garderobu.

Postoje dvije vrste tečnog deterdženta, onaj koji se sipa u mašinu baš kao i onaj u prahu, a postoji i kesice napunjene gelom koje se stavljaju direktno u bubanj. E upravo te kesice su se našle na kritici brojnih stručnjaka i istraživanja jer je dokazano da mogu izazvati opekotine.

deterdžent

U jednom izvještaju napisano je kako se dešavalo da djeca ove paketiće pobrkaju sa slatkišima pa ih greškom progutaju zbog čega je dolazilo do trovanja. Nakon toga, proizvođači su se trudili da proizvedu otpornije paketiće i stave jasnija upozorenja na pakovanja, ali pored svih promjena rezultati nisu bili bolji. Naprotiv, broj djece koja su završila sa opekotinama očiju se povećao od 2012. godine kada je deterdžent za veš u ovoj formi pušten u slobodnu prodaju i to za 32 puta.

Proizvođači vjeruju da to nije zato što se u ovom proizvodu sada nalazi više hemikalija nego ranije već zato što se koristi u većoj mjeri. Oni takođe upozoravaju da se vrećice ne smiju držati na dohvat djeci i životinjama jer može doći do jakih opekotina, ali isto tako ne odustaju od tvrdnje kako je ova vrsta deterdženta najefikasnija kad je u pitanju pranje veša.

Podijeli ovo