Veoma je važno da svaki put kad uđete u neku prostoriju, bilo da se nalazi u vašem domu ili negdje gdje često boravite, obratite pažnju kako vas to okruženje inspiriše. Da li u trenutku osjetite uzbuđenje ili umor.

Način na koji je neka prostorija u stanu dekorisana uveliko utiče na to kako će ta prostorija uticati na vas, ako razumijete šta želimo da kažemo. Mi smo za vas pronašli nekoliko sitnica koje bi dirktno mogle uticati na vaše raspoloženje, a vjerovatno se nalaze u vašem domu.

Dječije stvari

Iako bismo na prvu svi pomsilili kako dječije stvari donose veselje i izazivaju isključivo pozitivne emocije, stručnjaci kažu da to baš i nije tako. Naime kada vam je kuća pretrpana igračkama, papučama i garderobom po cijeloj kući, jasno je kao da dan da se nećete osjećati ugodno. Gledajte da bar jednu prostoriju oslobodite i da ne dozvolite igračke.

Pokloni i porcelan

Ne morate baš svaki ukras i baš svaku šolju koju ste naslijedili od pokojne pratetke staviti na neko vidljivo mjesto. Budite toliko slobodni da neke stvari za koje osjećate da vas guše jednostavno sklonite. Objasnite osobi koja vam je to poklonila da i dalje čuvate, ali da vam se jednostavno ne uklapa u dizajn.

Knjige koje više ne volite

Sasvim je u redu da prema nekim knjigama ne osjećate isti žar kao i prvi put kad ste ih pročitali, možda ste ih jednostavno prerasli. Isto tako sasvim je u redu da vas sam pogled na te iste knjige nervira, smeta vam, izaziva vam neugodu. Nemojte to sebi raditi, već ih jednostavno sklonite.

Uspomene iz djetinsjtva

Nemojte bacati vašu omiljenu barbiku ili prvog medu kojeg ste dobili, ali da morate čuvati baš svaku sitnicu, ne morate. I ponekad mogu zaista da guše prostor.

Kolekcije koje vas više ne vesele

Možda ste vi određeni životni period posvetili skupljanju nekih ploča, filmova, ali to ne znači da vam još uvijek pričinjavaju zadovoljstvo. Sklonite ih negdje na tavan ili ih poklonite nekome ko će ih znati cijeniti.

Alat za hobije koji ne koristite

Ukoliko više ne pletete, ne heklate ili nešto treće što vm je ranije bilo zanimljivo, onda nema potrebe a igle i konac budu na nekom vidljivom mjestu u vašem stanu. Može vas podsjećati kako brzo odustajete i buditi neke loše emocije.

Teški paravani

Iako je to možda bila dobra ideja jer je bilo moderno , ako baš puo vremena provodite u prostoriji sa tamnim i teškim zastorima velika je vjerovatnoća da ćete se osjećati depresivno, jer svjetlost je ta koja podiže raspoloženje.

Pogrešne boje

Boje dokazano utiču na raspoloženje i zato treba da budete oprezni kada bojite zidove prostorija u kojima provodite puno vremena. Ne koristite boje koje vas čine nervoznima, radije birajte neke tonove koji umiruju.

Polomljeni predmeti

Bez obzira na o koliko su vam dragi nemojte ih čuvati na vidljivom mjestu jer uvijek nose neku pogrešnu energiju. Sam poggled na nešto što vam je bilo drago, a slomilo se, će vas rastužiti.

Časopisi

I ne samo časopisi već stari papir koji uključuje račune i dokumente, a dokazano izazivaju anksioznost i nemojte ih čuvati. Jednom sedmično odvojite samo sat vremena da prođete kroz hrpu papira u dnevnom boravku i pobacate sve što vam ne treba.

Promotivni materijal

Možda su vam u tom trenutku te šolje i ti bedževi bili smiješni, ali nakon nekog vremena će vam ići na živce. Prosto i jednostavno.

Veoma je važno da na vrijeme shvatite kako su materijalne stvari upravo to, samo materijalne stvari i sve se mogu nadoknaditi. Uspomene su ono što nosite u svom srcu i svojoj glavi. Ne pretrpavajte vaš dom bespotrebnim stvarima, poklonite ih i donirajte nekom ko će od njih imati koristi, a vi ćete se sutomatski osjećati bolje u svojoj kući.

Podijeli ovo