Bez obzira na to koliko ste vremena, truda i novca uložili u namještaj i dekoraciju prostorija u vašem stanu, ako ne posvetite jednaku pažnju osvjetljenju, trud će biti uzaludan.

Jeste li ikada u životu ušli u neku prostoriju i pomislili kako je osvjetljenje sjajno? Vjerovatno ćete odgovoriti negativno jer kada je osvjetljenje besprijekorno sigurno ga nećete zapaziti, a to i jeste poenta svega. Dobro osvjetljenje treba da bude neprimjetno, da ne umara.

Najveća grešaka koju pravite kad je u pitanju osvjetlljenje je to što koristite prejake sijalice. Sigurno ne želite da se vi ili vaši gosti osjećate kao da ste u nekoj čekaonici i zato nikada ne kupujte prejake sijalice. Nema potrebe. Mi imamo nekoliko savjeta na koje posebno treba da obratite pažnju kad je osvjetljenje u pitanju.

Lokalizujte izvor svjetlosti

Jedna od grešaka jeste što ljudi misle da treba da osvijetle čitavu prostoriju. Najbolje osvjetljene prostorije imaju slojeve svjetlosti koji se savršeno stapaju jedan s drugim. Prvo treba da odredite izvor svjetlosti pa tek onda odredite kako ćete ga uklopiti u vaš dom. Na primjer, pravi abažur na lampi može napraviti čuda za osvjetljenje, dok ga pogrešan u potpunosti može pokvariti. Stručnjaci čak preporučuju da isprobate više sijalica različite jačine prije nego što odlučite koja vam odgovara.

Ugradite regulator jačine svjetlosti

Ovo je od velikog značaja u multifunkcionalnim prostorijama jer je veoma važno da možete uskladiti osvjetljenje sa dobom dana, prilikom i na kraju krajeva raspoloženjem. Možda će vam za to biti potrebna posebna ulganja, ali vjerujte nam na riječ kad kažemo da će se svaki uloženi fening isplatiti.

Pazite pri odabiru sijalica

Kad je u pitanju stambeni prostor, fluorescentne sijalice nikako ne bi trebalo da budu vaš izbor, čak ni one za koje njihovi proizvođači tvrde kako traju i nekoliko godina. Takve sijalice mijenjaju boju svim stvarima i zidovima i umaraju oči. LED sijalice su na malo skupljoj strani, ali su dugotrajne.

Uzmite u obzir funkciju prostorije

Ne možete prostoriju u kojoj ćete kuhati osvijetliti na isti način kao i prostoriju u kojoj spavate ili se odmarate, jednostavno nema smisla.

U trpezariju će najbolje pasati neki dramatični luster, dok podne lampe nisu preporučljive posebno ne one koje vam svjetlost upere direktno u lice dok jedete.

Kad je u pitanju osvjetljenje u kuhinji, ono je puno kompleksnije. Radne površine bi trebalo direktno osvijetliti, a idealno bi bilo da izvor svjetla dopire ispod nivoa očiju, što znači da bi svjetlo trebalo staviti na pločice pored radne površine ili na samu radnu površinu.

Kad je u pitanju dnevni boravak kombinacija podne i stone lampe sa lusterima bi bila idealna, neka osvjetljenje bude dio dekora.

Kupatilo je opet stvar ličnih afiniteta, neki žele jako svjetlo u cijeloj prostoriji dok je nekima važno da je dobro osvijetljeno samo ogledalo. U svakom slučaju trebalo bi da imate i jedno i drugo pa da palite u skladu sa raspoloženjem.

Podijeli ovo