Otvorite vrata proljeću i pripremite dom za toplije dane. Neka blista i s vana i iznutra.

Za početak, proštajte po dvorištu. Zima ostavlja svoj trag na krovoima i dimnjacima, a to onda uzima danak kada su u pitanju prozori, zidovi, temelji, oluci…

Idemo redom…

Krov:  Ne morate se popeti gore. Biće dovoljan dvogled ili oštro oko. Crijep može da se pomjeri ili da poneka ploča pukne pod snijegom pa je potrebno zamijeniti. Kako biste izbjegli curenja, na vrijeme popravite i krov će raditi zadani posao.

Dimnjaci: Ako imate masivni dimnjak, provjerite fuge između opeke ili kamena. Dešava se da ispadnu ili da oko njih primjećujete tragove vegetacije. Sve ovo je signal da je negdje “prošla voda”. Ako je negdje izbacio bijeli trag ili, kako se u građevinarstvu kaže, “šaltru”, jasno je da i zidovi upijaju vodu. Razmislite o zaštiti zidova nekim vodootpornim materijalom.

Vanjski zidovi: Bilo da imate drvene ili zidove od opeke, obratite pažnju na problematična mjesta, posebno na ona ispod strehe i blizu oluka. Mrlje obično ukazuju na to da oluci ne stoje adekvatno i da voda otiče mimo njih. Ako imate drveni prilaz, provjerite otvore i čvorove na daskama. Mravi, djetlići i druge životinje mogu da se ugnjezde, ali i da nanesu ogromnu štetu.

Temelji: Ispitajte i pukotine na temeljima. Pozovite stručnjaka koji će se pozabaviti ovim problemom.

Prozori: Curenje oko prozora, smjenjivanje toplog i hladnog vazduha mogu da ostave fleke. Provjerite kako dihtuju. Ako na PVC prozorima u unutrašnjosti između dva stakla imate kondenz, znači da plomba prozora nije dobra. Moraćete da ga zamijenite.

Kad smo već kod prozora, znate da je vrijeme za pranje. Pomiješajte vodu i alkohol ili vodu i sirće i to će biti dovoljno. Lagano očistite krpom ili mekom spužvom. Nikada ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje ili ona u spreju sa visokim pritiskom. Svakako ne želite da ogrebete staklo. Ako je zima ostavila malo prljavije tragove, očistite blagim deterdžentom.

Generalno čišćenje: Proljeće je pravo vrijeme za čišćenje svega što inače zaboravljate. Prašina koja se uvukla u stolice, prozorska okna, gornji dio ormara ili pak stropni ventilatori… Ništa od ovoga ne zaboravite. I draperjama je potrebno temeljno čišćenje, a drvenim površinama novi, proljećni sjaj. Tapacirani namještaj i madraci zaslužuju provjetravanje i istresanje prašine, a uzmite u obzir i pranje tepiha. Dakle, očistite sve gdje se taložila prašina kako biste se riješili grina i mnogih drugih alergena. Ako ima masnih ostataka u kuhinji, uklonite ih. Protresite ormare. Obratite pažnju i na kupatilo. Ostaci sapuna su neprijatelji svake domaćice, a vlaga koja je neminovna u ovom dijelu kuće utiče na pojavu plijesni. Fuge, pločice i cijevi takođe zaslužuju tretman.

Klimatizacija: Baš kao što pripremate kamin ili peć za grijanje, tako i svoj klima uređaj pripremite za hlađenje. Provjerite je li u ispravnom stanju. Promijenite filter, provjerite crijeva za propuštanje vode. Osim toga, očistite prašinu s nje, jer to vremenom može uticati na kvalitet klimatizacije. Ako niste sigurni kako se to radi, potražite pomoć stručnjaka.

Tavan: Potražite tragove insekata ili životinja. Tokom zime mogli su u ovom toplom prostoru da stvore prave male kolonije. Pravilna izolacija i dobra ventilacija pomoći će da se u ovom dijelu ne stvara plijesan. Svakako, o ovome mislite i ovog proljeća kako biste riješili problem za sljedeću zimu.

Podrum: Podrumi su skloni vlazi i pogodan smještaj za insekte. Zato mu se morate temeljno posvetiti. Neadekvatna ventilacija biće uzrok vlage, pa razmislite o odvlaživaču. Provjerite bazu zidova. U pukotinama može da se primijeti voda. Takođe, pukotine mogu biti i dokaz da tu žive životinje. Vrijeme je za deratizaciju.

Curenja: Proljeće je pravo vrijeme da provjerite cure li česme, jesu li kanalizacioni odvodi začepljeni  i da li se cijevi “znoje”. Provjerite spojeve u kuhinji i kupatilu kako biste bili sigurni da nema curenja. Takođe, provjerite spoj mašine za suđe. I ona može da napravi problem, a isto vrijedi i za veš mašinu. I bojler neka vam bude na oku. Korozija i curenje iz bubnja mogu biti opasni.

Travnjak: Uklonite grančice i ostatke koji su se zadržali od jesenas. Sve to može da uspori rast trave. Tokom zime tlo se steže i dešavaju se hemijske promjene koje utiču na pH vrijednost tla. Zato možda nećete imati travnjak, već će izrasti korov. Na vrijeme mislite o tome. Čak i ako trenutno ne vidite korov, on čeka optimalne uslove za širenje. Ako želite da spriječite klijanje, razmislite o organskom herbicidu. Uključite kosilice, trimere i crijeva. Neka vrt oživi.

Terase i trijemovi:  Potražite deformitete, labave i slomljene daske, a onda temeljno očistite lišće i otpatke u prostoru između dasaka.  Ako imate kompozitne podove, slijedite preporuke proizvođača o sezonskoj njezi. Isto vrijedi i za drvo i kompozitne ograde. Ako imate kameni vrt, jednostavna ga isperite crijevom za vodu, sim ako ste primijetili oštećenje boje ili mahovinu. Tada vam je potrebno ozbiljnije čišćenje.

Garnitura za sjedenje: Ako ste spremili vaš travnjak, iznesite vrtnu garnituru i operite je blagim deterdžentom. Kod metalnog namještaja provjerite znakove hrđe ili erozije boje. Adekvatan sprej bi mogao da bude dobar lijek, jer slijedi red sunca, red kiše, red vlage.

 

Roštilj: Ako je plinski roštilj “mirovao” cijele zime, provjerite plamenik i crijevo za dovod kako bi roštiljanje bilo bezbjedno. Svakako provjerite i sam plin. Oni koji vole da peku na ugalj trebalo bi da roštilj očiste od pepela. Za sve važi jedan zadatak – uklanjanje ostataka masnoće. Mada, to bi trebalo da rade odmah poslije zabave, ne samo u proljeće.

Podijeli ovo

Slični sadržaji