Iskreno, teško je pronaći osobu koja voli čišćenje, posebno u kuhinji. Zamašćena tava, blender koji se teško pere, mikrovalna, lončić za kafu… Katkad biste najradije upotrijebili dinamit.

Glavu gore, imamo sedam fantastičnih savjeta za brzo čišćenje i lako vladanje situacijom.

Pranje blendera

 

Najjednostavniji način da ga operete je da u njega uspete toplu vodu i dodate nekoliko kapi detrdženta. Zatim ga uključite i pustite da se tako ispira dvadesetak sekundi. Isperite čistom vodom i zaboravite da su ovdje ikada bili ostaci hrane.

Pranje mikrovalne pećnice

Ovaj trik ćete posebno zavoljeti. U mikrovalnu stavite pet-šest vlažnih maramica i uključite na tri do pet minuta. Para koju maramice budu otpuštale smekšaće prljavštinu. Samo prebrišite. Ali, neugodan miris i dalje može ostati. Ne sekirajte se. U čašu vode dodajte sok od pola limuna i zagrijte pećnicu na najvišoj temepraturi, tri do pet minuta. Neogidnih mirisa nema više!

Dajte drugu priliku lončiću za kafu

Nemojte žuriti da bacite stari lončić koji je zbog kafe malo promijenio boju. Četvrtinu ove posude ispunite ledom, iscijedite limun i dodajte dvije kašičice soli pa miješajte dvije minute. Samo isperite pod mlazom vode i stare mrlje će nestati.

Pranje tave

Nemojte koristiti deterdžente ili abrazive. Koristite papirni ubrus koji ste prethodno umočili u so.

Čišćenje rende

Uzmite kist i grube dlačice će je “osloboditi” od ostataka sira. To uradite s obje strane rešetke.

Pranje kante za smeće

Stara kanta za smeće zaslužuje posebnu pažnju. Da je temeljno očistite stavite u nju led i sirće. Kad se led otopi isperite je pod mlazom vode.

Mrlje od kafe na šoljicama

Vaše omiljene porculanske šoljice očistićete tako što ćete ih istrljati mještavinom sirćeta i soli.

Ne treba vam dinamit, ne nervirajte se!

Podijeli ovo