Sviđa vam se ideja moderne kuhinje bez nereda koja se ipak ne čini previše minimalističkom? Julia, medicinska sestra iz Njemačke, isplanirala je savremeni IKEA raspored za svoje zone za jelo, imajući na umu funkcionalnost i koristeći drvo i tradicionalne detalje za toplinu. Evo kako.

Kombinacija različitih zatvorenih rješenja za odlaganje

Za elegantan izgled kuhinje koristila je zatvorene elemente i jedinice u kojima će sakriti posuđe i uređaje, a radnu površinu držati čistom. Nakon toga, raspored i stil prilagodila je sebi. Julia je kombinovala bijele fronte vrata s drvenima kako bi dodala toplinu i smekšala cjelokupan izgled.

„Ideja potpuno bijele kuhinje previše mi je sterilna”, kaže ona: „Možda zato što sam medicinska sestra. Svidjela mi se ideja kreiranja moderne, ali udobne, skoro seoske kuhinje – jako organizovane, a opet tople.”

Održavanje unutrašnjosti

Maksimalno je radila na funkcionalnosti, upotrebom umetaka za ladice i unutrašnjih organizatora. Na ovaj način provodi manje vremena u potrazi za priborom i sastojcima i više uživa u svojoj kuhinji. „Tako što većinu stvari držim u ladicama i ormarićima, manje ih je vani na radnoj ploči. Prostor se čini smirenijim i izgleda savremenije”, kaže Julia.

Dodavanje tradicionalne niti

Ako volite različite stilove, nemojte se plašiti da ih kombinujete. Upravo ovim se vodila i Julija kada je klasičnu slavinu i sudoper dodala modernom prostoru kuhinje.

„To mi je bio san. Tradicionalno, ali ne i staromodno. I vrlo praktično”, kaže ona.

Proširivanje kuhinje samostalnim jedinicama za odlaganje

Umjesto da sve pokušavate da odložite u kuhinju, zašto posuđe ne biste držali u blizini stola kako bi ga bilo lako postaviti na sto?

„Mi smo odabrali bijelu komodu koja je u skladu s našom kuhinjom uklapa se u ostatak prostora. Osim što je izvrsna za odlaganje tanjira, odlična je i za izlaganje umjetničkih djela i biljaka”, kaže Julija.

Lični pečat

Julijin najbolji savjet!

„Ne treba se bojati biti kreativan – ako ti se sviđa neka ideja, izvedi je! Moj dečko Kristijan i ja volimo rustikalno koliko i moderno, pa smo zato takvom napravili i kuhinju. Ona odražava naš stil, organizovana je i puna ugodnih detalja.”

Podijeli ovo