De Rosee Sa Architects studio uposlen je kada su njihovi klijenti kupili komad zemlje preko puta ulice u kojoj su živjeli…

Na novom dijelu se već nalazila šupa za pohranu kreirana kompletno od drveta, koja je iznjedrila ideju kućnog projekta koji će kasnije nastati. Novi dom morao se obimom uklapiti sa vanjskim stranama šupe, dok su arhitekte takođe bile suočene s vertikalnim ograničenjima i morali su ostati ispod nivoa susjednih kuća, što je dovelo do dizajniranja novog podzemnog nivoa kako bi se uklopilo sve što su klijenti željeli.

Na prizemlju se nalaze dnevna soba, kuhinja i kupatilo koje je spojeno sa spavaćom sobom. Kako bi povećali svjetlost u čitavom enterijeru uske siluete, arhitekte su dizajnirale tri vanjska dvorišta koja su smjestile između tri odvojena segmenta, a upravo po ovoj karakteristici je kuća dobila svoje ime Courtyard House. Nizovi staklenih i metalnih vrata razdvajaju površine i dopuštaju sunčevoj svjetlosti da obasjava enterijer čitavom dužinom, otvarajući ga istovremeno ka eksterijeru.

Cedrovi paneli vise okomito postavljeni na zidovima, kao počasni amblemi prošlosti ovog imanja i nastavljaju parcijalno u određenim dijelovima interijera stvarajući kontinuitet.

Tekst: dizajndoma.hr

Podijeli ovo

Slični sadržaji