Koliko ideja, fora i fazona ste isprobali kada se radi o ukrašavanju uskršnjih jaja?

Ljudi se uglavnom drže bojenja i lijepljenja dekorativnih naljepnica, dok neki konstantno istražuju i traže nešto sasvim novo. Mi vam ovog puta predstavljamo tehniku koja vjerovatno zaboravljena, a predstavlja tradicionalno ukrajinsko i češko dekorisanje jaja za predstojeći praznik.

Ovaj način ukrašavanja jaja je prilično delikatan, ali je jednostavan za rad i nije mnogo skup. Ako želite da se udaljite od uobičajenog farbanja jaja, savjetujemo vam da isprobate ovu tehniku.

Sve što vam treba su ukrasne trake u željenoj boji, boje za jaja po želji, ljepilo za dekupaž, makazice i jaja.

Ukoliko imate jaja koja su već bijele boje, ne morate ih farbati, dok će ona sa standardnom braonkastom ljuskom doći do izražaja ako ih obojite jednom bojom. Na taj način ćete omogućiti dezenu koji kreirate da dođe do izražaja.

Kako se radi:

  • Osmislite dezen koji želite da kreirate
  • Isjeckajte ukrasnu traku na sitne vodeći računa da oni barem donekle budu jednaki
  • Sipajte malo ljepila u zatvarač od flaše kako bi vam bio lako dostupan tokom rada
  • Malo ljepila nanesite na jaje uz pomoć igle ili male četkice
  • Kada se ljepilo malo osuši, nakon samo par sekundi, nanesite na njega komadiće trake
  • Potrudite se da kreirate dezene koji su geometrijski, jer oni definitivno najljepše izgledaju

Ako jaja ofarbate jednom bojom i naneste komadiće trake u kontrastnoj boji, kao rezultat ćete dobiti izuzetno elegantna i delikatna uskršnja jaja o kojima će se dugo pričati. Iako se za standardno farbanje jaja potroši znatno manje vremena, rezultat koji na ovaj način nastane je vrijedan svakog uloženog minuta.

U video snimku ispod teksta pogledajte kako izgleda upotreba ove tehnike i pronađite inspiraciju za svoje interesantne dezene. Vjerujemo da ćete biti oduševljeni krajnjim rezultatom i uloženim trudom.

Tekst: mojenterijer.rs

Podijeli ovo

Slični sadržaji