Nismo se ni okrenuli, već je počeo april. Proljeće, lepršavost, nježnost, cvjetni dezeni, bajkovitost… Ali, kako se osjećati poletno i sretno kao princeza u vlastitom domu? Prvo i osnovno, pronađite vremena za sebe i stvari koje vas opuštaju, odmaraju i vesele, a onda krenite u male, sitne makeovere kojima malo možete popraviti utiske koji dane čine ljepšim i posebnijim.

Ima li lakšeg i jednostavnijeg načina za brzinski makeover od šetnje po tržnici i kupovine raznih cvjetnih buketića? Ruže, tulipani, đurđic, ljubičice, zumbuli, anemone, frezije… Slobodno se prepustite bojama i mirisima proljeća te uživajte u njima svim čulima. Kombinujte vaze raznih oblika i boja, grupišite ih nekoliko zajedno te ih postavite na najrazličitija mjesta.

Trpezarijski sto, stolić u dnevnom boravku, polica za knjige, prozor, kuhinjska radna ploča, kupatilo, zaista ima stotinu mogućnosti i neka cvijeće izviruje iz svih dijelova stana. Zaista, to je najjednostavniji i najbrži način kako u svoj dom unijeti radost, veselje, male znakove sreće koji nas čine srećnim, veselim, posebnim. Nemojte čekati rođendane i posebne prilike, i nekoliko sitnih cvjetova iz obližnjeg vrta ili s livade učiniće razliku. I zato vaza nikada dovoljno. A osim vaza najrazličitijih veličina i oblika, odlično vam mogu poslužiti i dekorativne boce, epruvete, visoke čaše, bokali za vodu, pa i dekanteri, teglice od krastavaca i marmelade. Zaista, opcije su brojne, kao i materijali, oblici, teksture… Cvijeće jednostavno manje-više u svakoj vazi izgleda sjajno, a koju vazu odabrati, najviše zavisi od tipa cvijeta i količine.

Uvijek, naravno, pazite da se cvijeće previše ne savija, radije ga malo skratite i prilagodite mu širinu posude. Ali, umjesto rezanog cvijeća, možete se igrati i trajnicama te s njima zaista raditi prave instalacije. Male čuvarkuće, kaktusi, lukovice zumbula i kućne srećice možete posaditi i u starinske porculanske šoljice, poslagati na etažere, staklene lanterne… i, stavljajući ih u novi kontekst, potencirati njihovu ljepotu, prefinjenost, čarobnost.

Ako ste, pak, klasičniji, biljke možete držati u za njih predviđenim posudicama, jako su u trendu viseće biljke, kao i zlatne te ružičaste posude.

Ako niste “cvjetni tip”, onda efekt proljetne livade unesite kroz printove raznih cvjetnih motiva. Kao i svakog proljeća, u trgovinama ima pregršt predivnih jastuka, stolnjaka, posteljine, posuda, zdjelica, vaza, čaša sa cvjetnim uzorcima.

Ako bi se trebale birati biljke koje najviše podsjećaju na proljeće, onda bi to definitivno uz žutu i zelenu bile i ružičasta i plava, u kombinaciji s vječnom bijelom i trendovskom zlatnom s lakoćom transformišu enterijer u veseli kutak koji zrači pozitivom.

Tekst: 24sata.hr

Podijeli ovo