Proljeće je vrijeme za baštu. Sve zeleni i raste, djeca ne mogu da dočekaju da se igraju vani. Ipak provjerite sigurnost bašte nakon zime i da li je sve spremno za vaše dijete. Možda je drvo na toboganu strunulo ili konopac na ljuljački pocjepan te pješčanik prljav.

Osim toga uzmite u obzir da je prošla godina dana i da je vaše dijete starije i sada može doći do mjesta do kojih prošle godine nije moglo. Znači krajnje je vrijeme da napravite provjeru sigurnosti vaše bašte za dijete.

Oštre vrtne predmete ukloniti

Trenutno ima puno posla u vrtu: sadite cvijeće, uklanjate korov i sl. naravno da vam je zato poreban poseban alat. Pazite gdje takav alat ostavljate, kao npr: kosilice, makaze, motike i sl. Najbolje je da napravite u podrumu neko mjesto za alat koje je djeci nedostupno i taj alat odložite odmah nakon upotrebe na to mjesto. Također i otrovne tvari, đubriva, sredstva za zaštitu biljaka itd. obavezno sve zaključavajte i slanjajte.

Vodene radosti- bazenčići, bazeni, potoci, ribnjaci..

Djecu voda magično privlači, nebitno da li se radi o bazenčićima, baricama, potocima ili sl. oni uvijek otkriju neki izvor vode za sebe. Iako su možda vaša djeca dobri plivači, vi svakako ogradite bazene, ribnjake ili sl. ogradom, rešetkama, poklopcima i sl. Pored svega nemojte bez nadzora puštati djecu blizu istih.

Pješčanik – najbolje čist!

Klincima najzabavniji dio svake bašte je svakako pješčanik. Pravljenje kolačića, dvoraca i sl. od pijeska može da zabavi malene satima. Ali pošto djeca stavljaju ruke u usta, važno je da je pijesak čist. Važno je da se pješčanik može prekriti i da se prekriva redovno zbog životinja te da se i redovno mijenja (bar jednom godišnje).

Penjanje, ljulje i kućice na drvetu osigurati

Ovakve igračke namijenjene za penjanje, ljuljanje, mogu biti opasne ako su vlažne, istrošene, pokvarene. Svakako sve prekontrolišite, zamijenite sve što vam se čini sumnjivo i svakako gledajte da je pod ispod takvih sprava mekan (trava, pijesak, piljevina ili sl.)

Pazite se otrovnih biljaka

Dekorativni cvjetovi i razne bobice su privlačne i odraslim i djeci. Mnoge omiljene vrtne biljke su otrovne i treba ih čuvati od djece i izbjegavati. Posebno npr. hortenzija, azaleja, ciklama, kukurjek, tisa, naprstak, kukuta, likovac, mrazovac, beladona itd. detaljne liste otrovnih biljaka možete pronaći na internetu sa slikama.

Mala djeca ne bi trebala da se igraju u blizini otrovnih biljaka, a velikim treba objasniti kako da se ophode prema istim. Nije loše da zajedno listate knjige ili internet stranice sa otrovnim biljakam i da im objasnite kroz igru opasnosti.

Ako se pak desi da dijete ipak stavi usta ili pojede nešto od „zabranjenog voća“, nazovite hitnu i neka popije što više vode (ne tjerajte ga na povraćanje).

Izvor: gugu.ba

Podijeli ovo