Ako ste jedna od onih osoba koje najmanje dva puta dnevno gube ključeve i nikada ne znaju gdje su ih ostavili onda će vam ovaj savjet biti zlata vrijedan.

Gubljenje ključeva je toliko čest slučaj da su čak naučnici sa prestižnih svjetskih univerziteta odlučili da se pozabave cijelom situacijom i došli su do zaključka da kada se ne možete sjetiti gdje ste ostavili ključeve nema potrebe da se prisjećate gdje ste ih posljednji put vidjeli, kada ste ih posljednji put imali u rukama, već da jednostavno pogledate na najprljavije mjesto u vašem domu.

Prema najnovijim istraživanjima koja su sprovedena na Univerzitetu u Aberdinu otkrivno je da ljudi troše previše vremena tražeći ključeve u frižideru i nekim drugim čudnim mjestima misleći da će ih pronaći tamo gdje se najmanje nadaju. Nakon što su ispitali učesnike da pronađu metu pomoću dva različita vizuelna scenarija naučnici su došli do genijalnog otkrića. Umjesto da trošimo perifern vid da pretražujemo područje koje nema puno namještaja i stvarčica bilo bi bolje da se posvetimo pretraživanju mjesta poput hrpe opranog (ili prljavog) veša.

-Ako tražite ključeve trebalo bi da se fokusirate na područja koja su neurednija, jer ako se služimo logikom, ukoliko su ključevi na nekom vidljivom mjestu trebalo bi brzo da ih nađete, izjavila je autorka ovog istraživanja Anna Maria Nowakowska.

Sljedeći put kad nešto izgubite prvo pogledajte u ladicama koja su prepune koještarija, hrpama veša, knjiga, sve u svemu tamo gdje je najveći nered.

Podijeli ovo