Namještaj napravljen od prave kože je obično prilično skup i zato je važno da znate kako da ga pravilno održavate da biste mu produžili vijek trajanja.

Iako se možda na prvi pogled  čini kao da oko kožnog namještaja ima puno posla, to i nije previše teško. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko laganih saveta koji će vam pomoći u održavanju kožnog nameštaja.

Vrsta kože

Samo održavanje kožnog namještaja pre svega zavisi od vrste kože. Zato pri kupovini obavezno pitajte prodavca o kakvoj se koži radi i kako bi bilo najbolje i najefikasnije da je održavate. Pitajte i koja su sredstva najbolja za to.

Krema

Raspitajte se i odaberite kremu koja bi najviše odgovarala za vaš namještaj. Kremu za kožu nemojte upotrebljavati previše često, sasvim je dovoljno da to radite tri do četiri puta godišnje.

Sprej

Možete koristiti i razne vrste sprejeva za čišćenje i održavanje tako što ćete jednostavno naprskati vaš namještaj a zatim prebrisati suhom krpom.

Usisavanje

Vrlo je bitno i da vašu kožnu garnituru redovno usisavate da se prašina ne bi skupljala i na onim manje vidljivim i nepristupačnijim mjestima.

Izbjegavajte vodu

Najčešća greška koju mnogi ljudi prave jeste pretjerano korišćenje vode i sapuna za čišćenje kožnog namještaja. Ovo se nikako ne smije raditi, jer uništava površinu i ubrzava proces pucanja kože. Znači na čišćenje vodom zaboravite!

Udarna mjesta

Savjetujemo vam da posebnu brigu posvetite mjestu na kojem najčešće sjedite prilikom nekih aktivnosti. To mesto će prvo da pokaže znakove prečeste upotrebe. Zato je naš prijedlog da povremeno mijenjate mjesto na kojem sjedite i tako izbjegnete brzo habanje ili izbjeljivanje tih udarnih mjesta.

Prekrivač

Pored ovih stvari koje smo već naveli, možete koristiti i prekrivač kao jedan od najboljih vidova prevencije i očuvanja kožnih garnitura. Odaberite neki lijep prekrivač koji se uklapa u ambijent vašeg doma i zaštitite vaš namještaj.

Ukoliko se pridržavate ovih savjeta i uložite malo vremena i truda, vaša kožna garnitura će uvijek blistati u punom sjaju.

Izvor: Kakopedija

Podijeli ovo