Čak ni oni koji se trude da apsolutno sve recikliraju sigurno ne znaju sve načine na koje je moguće iskoristiti vrećice od čaja i to one iskorištene. Mi smo za vas pronašli čak deset, a sigurno ih ima još.

Eliminacija neugodnog miris u frižideru

U ove svrhe se obično koristi soda bikarbona, limun ili sirće, ali i iskorištene vrećice čaja će sasvim dobro obaviti posao. Sve što treba da uradite jeste da nekoliko kesica čaja stavite u manju posudu i postavite na neku nižu policu u frižideru. Neugodan miris će veoma brzo nestati.

Sprečavanje pojave rđe na suđu

U ovom slučaju koristite isključivo vrećice crnog čaja koje su sjajna preventiva da spriječite pojavu rđe na posuđu. Zahvaljujući taninima koje crni čaj sadrži metal neće oksidirati. Sve što treba da uradite jeste da povremeno nakon pranja suđe premažete vlažnim kesicama čaja i mirni ste.

Da omekšate meso

Isti ti tanini koji sprečavaju oksidaciju metala mogu pomoći i da omekšate komad mesa za večeru. Ako u marinadu za šnicle stavite i malo crnog čaja garantujemo vam da će to biti najmekše šnicle koje ćete ikada probati.

Za umorne oči

Ovo je trik koji većina sigurno zna, ali nikad nije zgoreg da se ponovi. Čaj ima svojstva koja utiču na kožu tako da se ona skuplja a to je posebno dobro ujutro kada su oči natečene od spavanja i umora. Stavite vlažne kesice na oči i držite 20-ak minuta. Posebno se preporučuje onima koji nakon burnog vikenda na poslu u ponedjeljak žele izgledati svježe.

Za čišćenje tepiha

Vlasnici kućnih ljubimaca će ovim trikom biti sigurno oduševljeni, a odnosi se na neugordan mirisa tepiha koji nije nestao ni nakon detaljnog usisavanja. Sve što treba da uradite jeste da istresete sadržaj iz iskorišetene kesice čaja po tepihu, ostavite 20-minuta da stoji, a nakon toga detaljno usisajte sadržaj sa tepiha.

Osvježite ladice i automobil

Bez obzira na to koliko često provjetravate ladice i koliko redovno perete veš, u njih se može uvući ustajao miris. Ne brinite, to ne znači da ne vodite računa. Na svu sreću to se lako može riješiti upravo vrećicama od čaja. Postupak je jednostavan, u ladice jednostavno poslažite suhe vrećice nekog voćnog čaja (sami odaberite aromu). Isto možete uraditi i sa pretinicima u automobilu.

Riješite se masnoće

Ako imate sudoper pun masnog suđa, kesice čaja vam mogu olakšati taj posao i skratiti vrijeme ribanja. Napunite sudoper toplom vodom, dodajte deterdžent za suđe i nekoliko kesica čaja. Stavite suđe u vodu i ostavite da se namače neko vrijeme pa isperite. Nećete vjerovati kako će prljavština lakše spadati.

Za aromatizaciju hrane

Jeste li ikad pomislili da tjesteninu umjesto u običnoj vodi kuhate u čaju? Zvuči vam neobično? Čaj može dati sasvim novu dimenziju vašim jelima, posebno oni zemljanih okusa (matcha, zeleni, crni). Savršeno pašu uz povrće, gljive, ali i meso.

Za njegu šapa kućnih ljubimaca

Ako imate psa onda znate kako hladno i vlažno vrijeme loše utiče na njihove šapice koje mogu ispucati usljed hladnoće. Mnogi svojim ljubimcima tokom zime na šape mažu bebi kreme, što takođe nije loša opcija, ali vlažne kesice čaja koje ćete držati na šapicama vašim ljubimcima će biti od još veće pomoći.

Za njegu iziritirane kože

Čaj može biti od pomoći kod mnogih problema sa kožom, od opekotina, masnica, opekotina od sunca, preko ispucalih usana pa sve do osipa. Tanini su polifenoli koji sužavaju krvne sudove i na taj način sprečavaju oticanje. Sljedeći put kada se udarite umjesto kesice zamrznutog graška na udarac stavite vlažnu kesicu čaja. Kesice čaja su se sjajno pokazale i kod ublažavanja iritacija nakon brijanja.

Podijeli ovo