Solidan krov nad glavom je ono što je neophodno svakom čovjeku, a veoma je važno i da obratite pažnju u kakvom je stanju taj vaš krov i da na vrijeme krenete sa nekim popravkama.

Ovdje isključivo mislimo na krovove koji su napravljeni od šindre, ne od crijepa jer u slučaju ovog drugog ćete lako primjetiti kad je vrijeme da pozovete majstora. Ovo je osam znakova koje nikako ne smijete ignorisati kad je u pitanju krov.

Bliži se 25. rođendan vaše kuće

Garancija na krov od šindre bi trebalo da bude između 20 i 30 godina i u tom periodu bi trebalo da obratite malo više pažnje, da češće pregledavate i vršite inspekciju. U principu imate još pet do 10 godina nakon isteka garancije u zavisnosti od toga u kakvomje stanjju krov.

Šindra je počela da se uvija

Postoje dva načina na koji šindra može mijenjati svoj oblik. Jedan je da se samo krajevi izviju prema vani, a drugi je da se sredina podigne. U svakom slučaju, oba načina su znal da imate problema sa vlagom i da je pitanje dana kada ćete morati mijenjati krov.

Komadi šindre su se otkinuli

Gledano sa funkcionalne strane vi možete zamijeniti samo jedan dio šindre, ali ako ste esteta to neće biti opcija pošto ćete teško naći istu nijansu i oblik posebno ako je riječ o starijem krovu. Naravno, ukoliko vam ne smeta šareni krov, samo naprijed.

Šindra je napukla

Šindra obično puca zbog uticaja jakog vjetra i u tom slučaju je odmah morate zamijeniti. Za početak zamijenite samo dijelove koji su napukli, a ako se pucanje nastavi lakše će vam biti da zamijenite cijeli krov.

 U odvodima često pronalazite granule

Ovo se često dešava kad su u pitanju novi krovovi, ali kad su u pitanju kuće starije od 10-15 godina to je znak da je došlo do oštećenja i da bi se trebalo nešto poduzeti.

Krov je prekriven mahovinom i algama

Ovo nje razlog za paniku, više je u pitanju kozmetički problem za sve one koji na to obraćaju pažnju. U svakom slučaju nemojte sami uzimati stvar u svoje ruke već pozovite majstora koji će vam detaljno očistitit krov.

Kad se popnete na tavan kroz krov se probijaju sunčeve zrake

Ovo je korak prije prokišnjavanja i nikako nije dobro ma šta neki pričali o tome. Ako danas prolazi svjetlost, sutra će kiša, snijeg, vjetar… Dobro pregledajte dijelove na kojima se svjetlost probija i dobro provjerite

Cijeli krov je ulegnut

Ovo je znak da treba da paničite, jer to obično ukazuje da postoji problem sa krovnom konstrukcijom koju bi trebalo hitno riješiti. Pozovite majstore koji bi trebalo da pregledaju građu i cijeli krov i nemojte previše čekati.

Podijeli ovo