Kada vam neko spomene renoviranje životnog prostora šta vam prvo padne na pamet? Mi se kladimo da je većina pomislila na naporan posao i priličnu količinu novca koju je potrebno potrošiti.

U prvom slučaju ste u pravu jer renoviranje ne može proći bez određenog truda, bar kad je u pitanju detaljno planiranje, ali kad je u pitanju novac tu ste sigurno u krivu jer svom životnom prostoru možete dati sasvim novi karakter, a da potrošite ništa ili malo novca. To se zove kombinacija iz snova!

Fokus na predsoblje

Kod nas se malo pažnje posvećuje predsobljima, odnosno hodnicima, a to je prvo šta vidite kada ulazite u vaš dom i na osnovu toga se stiče prvi utisak. Da biste popravili utisak, u hodnik stavite neku lijepu prostirku, šarmantnu klupicu za obuvanje te ukrase (fotografije, slike…).

Uokvirite pogled

Dnevni boravak će imati potpuno drugačiji ugođaj ako više pažnje posvetite prozorima. Ukrasite ih na poseban način i ne doživljavajte ih samo kao mjesto sa kog dopire svjetlost. Kupite posebne garniše, zavjese i paravane koji će se slagati sa ostalom dekoracijom. Cijeli prostor će biti ugodniji i topliji.

Iskoristite “mrtve uglove”

Ako malo detaljnije budete analizirali vašu kuću sigurno ćete shvatiti da imate mnogo uglova koji zjape prazni. Iskoristite ih da napravite udobne ćoškove za čitanje. Napravite klupice koje mogu poslužiti i kao dodatno mjesto za ostavu, stavite stolić, lampu i to je to. Ako je to mjesto pored prozora, ugođaj će biti još posebniji.

Otvorene police

Nije važno da li se nalaze u kuhinji ili u dnevnom boravku, ali otvorene police uvijek naprave veliku razliku u prostoru. Nemojte ih pretrpavati ukrasima, jer to svakako nije lijepo. Za kuhinju je sjajna ideja da pronađete bakin kredenac, malo ga sredite i to je to. On je sam po sebi ukras.

Jedinstven izgled za malo novca

Nekoliko detalja po vašem domu može napraviti zaista da cijela prostorija izgleda drugačije. Od neobičnih polica, preko fotografija, pa do vaza. I ne morate pretjerivati ni sa količinom, a ni sa veličinom.

Pokažite drvene podove

Ako imate drvene podove koji su u sasvim pristojnom stanju, nemojte ih skrivati, slobodno ih pokažite, a tepihe pametno strateški rasporedite. Nipošto ne stavljajte itison od zida do zida. Nije lijepo, a nije baš ni praktično.

Obojite kuhinjske elemente

Ovo je jedan od jeftinijih načina da vaša kuhinja poprimi sasvim novi izgled. Ako nemate novca za potpuno renoviranje kuhinje dovoljno je da vrata elemenata obojite i eventualno zamijenite ručke. Vjerujte nam na riječ, to će za tren oka postati sasvim nova kuhinja.

Zamijenite kvake na vratima

Priznajte da vam ovo nikada ne bi palo na pamet, a prilično je jednostavno. Kvake na vratima gotovo nikada ne mijenjamo, a one u potpunosti mogu promijeniti izgled vašeg doma i dati mu karakter.

Iskoristite prazan zid

Zidovi koji zjape prazni i neiskorišteni nikada nisu privlačni, ili na njih stavite police, fotografije ili slike. Uglavnom, iskoristite ih.

Ušminkajte prilaz i ulazna vrata

Ukrasite dvorište, sve neka bude uredno pošišano, dodajte koju solarnu lampu, lijepu garnituru, a ulazna vrata prefarbajte i to nekom življom bojom, zaboravite na bijelu i smeđe nijanse. Ako već želite napraviti promjenu, neka bude primjetna.

Podijeli ovo