Kod nas je savim normalno da kupatilo u stanovima uglavnom nema prozor, da je malo i tamno. Mnogi će reći da im to ne znači mnogo, ali postoje i oni koji se vole nešto duže zadržavati u kupatilu i kojima smeta taj osjećaj skučenosti i mraka.

Upravo za te druge imamo sjajne savjete kako da unesu svjetlost u malo kupatilo tako da izgleda prozračnije i veće. Svi mi imamo viziju savršenog kupatila koja obično uključuje veliku kadu, dupli lavabo i dosta svjetla, ali nažalost nismo svi u mogućnosti da ga sebi priuštimo. Zato će vam ovi savjeti dobro doći.

Odaberite pravo svjetlo

Logično, da biste osvjetlili malu, mračnu prostoriju, na prvom mjestu vam je potrebno dobro osvjetljenje, ali rješenje nikako nisu najjače sijalice, već slojevito osvjetljenje. To znači da vam treba svjetlo na plafonu, ali i svjetlo koje stoji kraj ogledala, odnosno najbolje bi bilo da su sijalice postavljene iznad ogledala.

Birajte pločice svjetlih, neutralnih boja

Kad je uređenje kupatila u pitanju naravno da možete eksperimentisati sa jarkim bojama, ali ne i kad je u pitanju malo kupatilo. U tom slučaju uvijek birajte svijetle, neutrane boje pločica ili boja za krečenje. Greška koju možete napraviti jeste da na prvu odaberete bijelu boju, koja će bez obzira na to što je svijetla prostoriju učiniti nekako tužnom i jednodimenzionalnom.

Ne štedite na veličini ogledala

Ogledala svakoj prostoriji dodaju instant svjetlost i to je jedan od najsigurnijih načina da prostoriju učinite vizuelno većom. To znači da zaboravite na ormariće iznad lavaboa koji imaju ogledala samo na vratima, već kupite veliko ogledalo.

Izbjegavajte mat pločice

U malim kupatilima svaki odsjaj je važan i zato izbjegavajte mat pločice, već stavite one sa visokim sjajem koje će cijelom prostoru dati svjetlost.

Vesele tapete

Ukoliko vam svi zidovi nisu od poda do plafona oblijepljeni pločicama onda svakkao razmotrite opciju da stavite neke svijetle, vesele tapete koje će podići cijelu prostoriju. Ako je riječ o nekom dezenu onda ne bi bilo pametno da tapetu stavite na sve zidove, već samo na jedan, ali i to malo može napraviti veliku razliku.

Otvorene police

Ako imate malu prostoriju i u nju stavite zatvorene ormariće ona će izgledati još manje nego što zaista jeste i zato su rješenje za ovakve situacije otvorene police koje možete postaviti na sve zidove na kojima ima mjesta.

Postavite biljke

Biljke unose radost u svaku prostoriju, pa zašto ne bi i u kupatilo. Jedino što bi moglo biti problem jeste održavanje tih biljaka na životu upravo zbog manjka svjetla. Mi vam predlažemo da odaberete par manjih saksija sa biljkama koje su izdržljive i ne traže previše sunca.

Podijeli ovo

Slični sadržaji