Jedan od lakših načina da osvježite staro kupatilo jeste da ofarbate fuge. Ne biste vjerovali koliku promjenu to može napraviti. Ovo se posebno odnosi na kupatila u kojima su pločice svijetle, visokog sjaja, a fuge su vremenom potamnile i izgubile svoju bjelinu pa izgledaju prljavo i zapušteno.

Zato vam toplo savjetujemo da ukoliko renovirate kupatilo ili pravte jedno od nule, nemojte stavljati bijele fuge, već odaberite neku tamniju boju. Srećom, fuge se mogu prefarbati i to vjerovatno puno lakše nego što biste očekivali. Naravno uvijek možete pozvati majstora koji će vam to riješiti i vjerovtno papreno naplatiti, a možete probati i sami.

Prije nego što krenete sa bojenjem bilo bi dobro popravite sve pločice koje su napukle kao i da dopunite fuge tamo gdje fali. pa tek onda krenete sa bojenjem.
Od pribora će vam biti potrebno:

  • Boja za fuge
  • Četkica od spužve debljine fuga

Prije boojenja poželjno je da detaljno prebrišete posebnim sredstvom za pločice i slijedite uputstva na pakovanju. Nakon što su se pločice osušile možete krenuti sa bojenjem, odnosno sa lijepljenjem zaštitne trake po pločicama ako niste sigurni u svoju mirnu ruku.

Ako planirate da brišete pločice odmah, u hodu onda vam traka ne treba.

Bojite dio po dio pločica i koristite male količine boje. Potrajaće, ali mnogi kažu da ovaj posao odmara.

Nakon što ste obojili fuge, ostavite da se u potpunosti osuše pa tek onda nanesite drugi ili treći sloj.

Ukoliko imate pločice koje su mat u tom slučaju se bojenje fuga ne preporučuje jer može doći do oštećenja površine pošto kod mat pločica ne postoji zaštitni sloj.

Podijeli ovo