Svaka soba će dobiti na šarmu i osvojiće vaše goste svojim stilom ako u njoj naglasite jedan zid. Načina je mnogo; ako ste odvažni, možete ga prefarbati jarkom bojom ili da budete kreativni i stavite na njega neku umjetničku tapetu. Isto tako, možete ga ukrasiti svojim starinskim posterima – izbor je vaš. Ova mala promjena će oživjeti i uljepšati vaš dom, a što je najbolje, nije ni skupo.

Budite hrabri

Izaberite rolnu tapete jarke nijanse ili kupite boju koju možete nanijeti na svijetlu tapetu. Poenta je da izaberete boju koja je potpuno drugačija od nijanse na drugim zidovima, a koja neće odudarati od dizajna kompletne sobe. Dakle, nema smisla da zid naglašavate crvenom ili rozom bojom ako u sobi nemate ništa u toj nijansi. Narandžasta boja na zidu u ovoj spavaćoj sobi se dobro uklapa zbog cvjetova iste nijanse na prekrivaču. Osim toga, ova boja ističe ogromno uzglavlje kreveta. Razmislite, ono se uopšte ne bi isticalo da je taj zid bijele boje, zar ne?

Arhitektonski zid

Da biste naglasili zid u svojoj sobi ne mora boja vrištati s njega. Naprotiv; suptilna promjena boje ili uzorka takođe je veoma efektna u redizajniranju prostora. U ovoj spavaćoj sobi, na zid iza kreveta su uspravno postavljeni komadi drveta u istoj boji i sigurno će vam privući pažnju zbog svoje nenametljivosti i elegancije.

Maksimalno naglasite ključne detalje

Prilikom izbora zida koji ćete naglasiti bilo bi dobro da odredite ključni detalj u sobi i pustite mašti da se razigra. Ako je u to dnevnoj sobi kamin onda zid naglasite tako da se on uklopi u vašu kreaciju. U ovoj kuhinji su to šporet i radni stol, pa je zato naglašen zid iza tih elemenata. Male plavo – bijele pločice na zidu su u skladu sa bojom nogara kuhinjskog stola, a prostiru se do plafona kako bi i napa iznad šporeta bila uklopljena u cjelokupni dizajn prostorije gdje se spremaju najukusnija jela.

Seoski ugođaj

Seoski stil se rado koristi u uređivanju domova, a postiže se oblaganjem zidova takozvanim “brodskim daskama”. Ovdje je to urađeno u svijetlim, nježnim nijansama, ali za dramatičniji efekat možete upotrijebiti daske tamnih boja. Ove daske će vašim zidovima dati dubinu i teksturu koju ne možete postići nijednom farbom. Za jače naglašavanje, postavite ih samo do pola zida i one će svima privući pažnju, a vašoj kuhinji ili trpezariji pružiti udobni seoski ugođaj.

Kada ste neodlučni, uradite sami

Izabrati pravi zid koji ćete naglasiti nije nimalo lak zadatak. Kako biste bili sigurni da ste donijeli pravu odluku, uzmite stvari u svoje ruke preko vikenda i sve završite sami. Ako u vama čuči skriveni talenat za slikanje isprobajte novu tehniku uz pomoć spužvica ili se poigrajte bojama kako biste postigli ombre efekt. Ako ipak niste spretni sa bojama, izaberite šablon po kojem ćete raditi. I zapamtite: potrebno vam je mnogo, mnogo, mnogo prakse prije nego što uopšte i pipnete zid. Sa malo planiranja i mnogo strpljenja najbolji dio u sobi može biti mjesto na kojem je vaša kreativnost u potpunosti došla do izražaja.

Potpuno prirodno

Neka vaš dom bude inspirisan onim što se nalazi sa druge strane prozora – prirodom. Drvo na zidu će istaknuti prekrasne crvene tonove, a biće vam još ljepše u toj prostoriji ukoliko u nju stavite velike kućne biljke. Možda je malo teže zid naglasiti na ovakav način, ali, vjerujte nam, trud će vam se isplatiti.

Murali, murali

Za personalizovanje vašeg doma jedno od najboljih rješenja su murali. Kupite što veće murale koje možete naći i koji odgovaraju vama i vašoj porodici. Ljubitelji putovanja mogu na zid staviti mapu svijeta i stalno mapirati sljedeće destinacije na koje će ići. Ljudi koji vole da pišu mogu izabrati murale inspirisane knjigama, pisaćim mašinama, olovkama i ostalim stvarčicama koje treba svaki ozbiljan pisac. Neka vas stvari koje volite raditi uvijek okružuju. Ukoliko uspijete to prenijeti na zid u svojoj sobi, vjerujte nam, to će vam postati najdraža prostorija u vašem domu.

 

Podijeli ovo