Maj je mjesec koji treba da iskoristimo da kuću i okućnicu u potpunosti pripremimo za ljeto. Mi smo za vas sastavili listu obaveza koje treba da odradite da biste ljeto dočekali sasvim bezbrižno.

Kuću i okućnicu je potrebno pripremiti za svako doba godina, a ništa nije drugačije ni kad je u pitanju ljeto, a ovo se posebno odnosi na sve koji ljeti puno vremena provode u dvorištu, jer akcenat je definitivno stavljen na okućnicu.

Krenimo redom:

Obojite vanjski dio kuće. Maj je kao stvoren za farbanje svega čemu je farbanje neophodno jer su dani već duži, a sunce još uvijek nije toliko jako da se ne može raditi. Obojite terasu, ograde, provjerite krov i zamijeite sve ono što je klimavo.

Provjerite osvjetljenje. Ako ovoga ljeta planirate organizovati žurke i druženja na otvorenom važno je da provjerite da li osvjetljenje radi kako treba. Zamijenite sijalice koje ne rade, a bilo bi dobro i da skinete lustere i dobro ih operete.

Pripremite se za sezonu roštiljanja. Sezona roštiljanja kod nas počinje prvog maja i ne staje do oktobra. Ako imate veliki roštilj sad je vrijeme da ga otvorite, prebrišete i operete sve dijelove tako da je uvijek spreman da se na njemu nešto okrene.

Provjerite kuhinju i kupatilo. Tu na prvom mjestu mislimo da treba da provjerite da li ste dovoljno zaštićeni od vode, da li cijevi negdje puštaju i da li sve funkcioniše kako treba. Maj je obično kišovit i zato bi posebno trebalo da se pozabavite zaštitom od poplava. Provjerite fuge na pločicama i sve cijevi.

Skinite prašinu sa zidova. Pošto ćete češće provjetravati prostorije, sve su prilike da će se po zidovima hvatati više paučine i prašine. Suhom krpom ili četkom skinite prašinu sa zidova i plafona i tamo gdje je potrebno dodajte novi sloj boje. Ne morate krečiti sve kao to niste plnirali za ovu godinu, ali određena mjesta slobodno obojite.

Osvježite spavaće sobe. Okrenite madrace ili iznesite napolje da se prozrače, jastuke operite u mašini ili ih odnesite na hemijsko, napravite reorganizaciju ormara, sve proljetne stvari izvucite naprjed, a one zimske napokon spakujte. Teško jorgane zamijenite laganim prekrivačima. Kupite novu, šarenu i cvijetnu posteljinu.

Iznesite vrtnu garnituru. Sad se već bez ikakvih problema kafa može piti na balkonu ili dvorištu i krajnje je vrijeme da svoju baštensku garnituru iznesete napolje, popravite šta je potrebno, operete prekrivače i namjestite suncobrane.

Proljeće je bez konkurencije najljepše doba godine kada se sve budi i cvjeta i zato vašu kućiccu sredite u skladu s tim. Uživajte u proljetnim radovima!

Podijeli ovo