Ne, ne pričamo o nekim nadnaravnim pojavama i duhovima pričamo o stvarima koje vam vaši prozori mogu reći o vašoj kući i popravkama koje eventualno treba da napravite. Iako su veoma važan dio svakog prostora na prozore često ne obraćamo onoliko pažnje koliko bi trebalo.

Ovo su najčešći problemi koji se često javljaju u vezi prozora, a mi ćemo vam tačno razjasniti šta oni znače.

Kondenzacija se formira na dnu i uglovima stakla

Ako ste ove zime primjetili kapljice vode na samom dnu i uglovima stakla to znači da vam ventilacija u kući nije baš najbolja. Ovo je manje problem u vezi prozpra koliko je u vezi vlage. Vlaga koja se stvara kao kondenzacija se može pretvoriti u plijesan, posebno u kućama koje su nešto starijeg datuma. AKo primjetite kapljice trebalo bi da se pozabavite ventilacijom, da zračite prostorije najmanje 15 minuta dnevno te češće palite ventilaciju u kupatilu.

Kondenzacija se stvara između stakala

To je obično znak da prozori ne dihtuju kako bi trebalo i da odnekud ulazi vazduh. Vlaga se zarobi između stakala i kondenzacija se iz kapljica pretvara u maglu što može zamagliti cijeli prozor. U slučaju ovog problema neophodno je provjeriti izolaciju ili po potrebi zamijeniti staklo.

Kondenzacija se skuplja na sredini stakla, s unutrašnje strane

Ovo se obično dešava kod prozora koji su napunjeni gasom, a znači da gas curi. Problem se najčešće javlja kod prozora sa duplim oknom, a uglavnom je riječ o gasu po imenu argon koji curi između dva stakla i zaustavlja se u dnu što uzrokuje da se staklo nagne prema unutra. U pojedinim slučajevima se zna desiti da se dva okna dodiruju na sredini što izaziva efekat duge i dovodi do oštećenja. Nakon što gas procuri prozor više ne obezbjeđuje neohodnu izolaciju i potrebno ga je popraviti ili zamijeniti.

Prozori se teško otvaraju i zatvaraju

Kad je u pitanju drvena stolarija to je znak da je drvo ne određenim dijelovima nabubrilo usljed vlage i zbog toga se teže zatvaraju i otvaraju. Ako pak primjetite da prozori bolje rade kad je vrijeme duži period suho onda je definitivno to u pitanju. Ovaj problem se lako rješava tako što se dijelovi na kojima je drvo nabubrilo nježno išmirglaju. Kod PVC stolarije obično je riječ o nekom kvaru na mehanizmu jer nakon pet godina je neophodno mijejati određene dijelove.

Prozori propuštaju vodu

To je znak da ih nije moguće dobro zatvoriti i zato provjerite da li kada zatvorite prozore, osjetite strujanje vazduha. Ako i pored testa sa svijećom zaključite da su prozori dobro zatvoreni, ali da voda kada pada kiša i dalje ulazi onda je problem negdje drugdje, ne sa prozorom.

Često osjećate promaju

Ako osjetite promaju čak i kad su prozori zatvoreni onda sigurno treba da se zamijeni siikon koji je dotrajao i znači da prozori ne dihtuju onako kako bi trebalo. Kod velikih prozora u ovakvim situacijama ima sasvim dovoljno prostora da se stvori promaja čak i kad su ostali prozori i vrata zatvoreni i zato ovaj problem morate odmah riješiti zbog grijanja zimi.

Podijeli ovo